Gå till innehåll

Eurowings utökar på Landvetter med ny direktlinje till Hamburg

2021-12-27, kl. 06:00

Det tyska lågprisflygbolaget Eurowings fortsätter expandera på den svenska marknaden och Göteborg Landvetter Airport. I samband med sommarsäsongen startar de upp en ny direktlinje till Tysklands näst största stad Hamburg. Det tyska lågprisflygbolaget utökar därmed sitt utbud från Göteborg med ytterligare en destination utöver den befintliga flyglinjen till Düsseldorf.

Det tyska lågprisflygbolaget Eurowings fortsätter expandera på den svenska marknaden och Göteborg Landvetter Airport. I samband med sommarsäsongen startar de upp en ny direktlinje till Tysklands näst största stad Hamburg. Det tyska lågprisflygbolaget utökar därmed sitt utbud från Göteborg med ytterligare en destination utöver den befintliga flyglinjen till Düsseldorf.

Den 1 maj 2022 börjar Lufthansakoncernens lågprisbolag att flyga direkt till Hamburg från Landvetter fyra gånger i veckan. Eurowings blir ensamma om att trafikera sträckan som sedan mars 2020 varit otrafikerad och kompletterar flygplatsens befintliga utbud till Tyskland. Eurowings flyger idag till Düsseldorf från Landvetter och adderar nu ytterligare en Europalinje som stärker tillgängligheten till Hamburg lagom till sommaren.

Tyskland är en av Göteborgsregionens viktigaste handelspartners och en stor marknad för både inresande och utresande. Det är den näststörsta utlandsmarknaden för inkommande resenärer till Göteborg Landvetter och det tredje mest populära utlandsresmålet.

Liksom Tyskland som helhet, ökade också Hamburg i attraktivitet åren före pandemin och antalet resenärer mellan Göteborg och Hamburg hade en positiv utveckling med närmare 50 000 passagerare under 2019.

Övervägande andel resenärer var tyskar och nästan hälften affärsresenärer som påvisar de starka affärsrelationerna mellan Västsverige och Hamburgregionen. En stor andel av privatresenärerna reste för att träffa familj och vänner men också för att turista.

- Vi välkomnar Eurowings satsning på ytterligare en europeisk direktlinje från Landvetter, ett tecken på en attraktiv och växande region. Tyskland är en av våra och regionens största utländska marknader och handelspartners och linjen möter efterfrågan från både privat- och affärsresenärer att smidigt resa direkt till och från Hamburg. Den nya förbindelsen har också stor betydelse för besöksnäringen, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Hamburg är ett eget förbundsland (delstat) och ett ekonomiskt och kulturellt centrum. Staden är ett populärt weekendresmål och är uppskattad för sin arkitektur rika kulturliv, det livliga nattlivet, kanaler och fina parker. Utöver likheten med Göteborg att det är landets näst största stad näst efter huvudstäderna, har de båda städerna mer gemensamt. Hamburg är likt Göteborg en internationell och välkomnande stad, med en pulserande hamnverksamhet som utgör en viktig del för stadens handel och välmående näringsliv. 

Den nya flyglinjen startar den 1 maj 2022 och sträckan Göteborg Landvetter Airport (GOT) - Hamburg Airport (HAM) kommer att trafikeras året runt med 4 avgångar per vecka på måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar med flygplan av typen A319 och A320.

Eurowings trafikerar i dagsläget ocskå Hamburg och Düsseldorf från Stockholm Arlanda Airport. I slutet av mars planerar flygbolaget att öppna en ny bas på Arlanda vilket innebär att de initialt placerar 5 flygplan och lanserar ett tjugo-tal nya Europa-destinationer.

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”.

Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: swedavia.se/landvetter/infor-din-resa.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 0 00 eller press@swedavia.se.