Gå till innehåll

Finnair storsatsar i Sverige med interkontinental trafik från Arlanda – ökad tillgänglighet till Asien och USA

2021-07-09, kl. 09:00

Det finska flygbolaget Finnair ser internationella möjligheter på den svenska marknaden och etablerar en ny bas på Stockholm Arlanda Airport samtidigt som de lanserar tre nya långdistanslinjer inför vintersäsongen, till Bangkok, Phuket och Miami.

Det finska flygbolaget Finnair ser internationella möjligheter på den svenska marknaden och etablerar en ny bas på Stockholm Arlanda Airport samtidigt som de lanserar tre nya långdistanslinjer inför vintersäsongen, till Bangkok, Phuket och Miami.

Finnair kommer inför vintersäsongen 2021 för första gången att utöka destinationsutbudet från Sverige. Flygbolaget expanderar på Stockholm Arlanda och i tillägg till Helsingfors öppnar de tre interkontinentala destinationer, Bangkok, Phuket och Miami - vilket ger närmare 15 nya avgångar från Arlanda per vecka i vinter.

På grund av reducerad trafik under pandemin har Stockholm Arlanda i dagsläget ingen trafik till varken Thailand eller USA och de nya linjerna kompletterar Arlandas övriga destinationsutbud. Både Thailand och Miami är populära semesterresmål. Linjerna lanseras till höstlovet då vi alla hoppas att situationen tillåter ett friare resande och att vi åter skall ha möjlighet att kunna mötas. De nya direktlinjerna stärker även möjligheten till snabba godstransporter.

-Det är med stor glädje vi välkomnar Finnairs expansion på den svenska marknaden. De tre långdistansdestinationerna och förbättrade tillgängligheten är viktiga tillskott till Arlandas befintliga utbud. Expansionen är ett tecken på en flygmarknad i förändring. Att man vågar satsa efter dessa tuffa tider är ett tydligt bevis på Stockholms starka position och en satsning på den största marknaden i Skandinavien. Finnair är redan idag en av våra stora kunder och vi ser fram emot att utveckla vårt samarbete framöver, säger Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad & Kommersiell Utveckling på Swedavia.

– Vi är glada att kunna möta svenskarnas längtan efter resande med direktflyg från Arlanda till Bangkok, Phuket och Miami. Detta är några av de absolut populäraste vinterdestinationerna för svenskar. Vi vet att många just nu planerar sina vinterresor i takt med att världen öppnar upp och vi ser fram emot att välkomna dem ombord på våra Airbus A350, säger Ole Orvér, Chief Commercial Officer på Finnair.

Med start den 22 oktober trafikerar Finnair Stockholm Arlanda Airport (ARN) – New Bangkok International Airport (BKK) fem gånger per vecka, för att den 28 november gå upp till dagliga avgångar.

Med start den 24 oktober trafikerar Finnair Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Phuket International Airport (HKT) en gång per vecka för att successivt utökas till två avgångar den 4 november och tre avgångar per vecka den 30 december.

Med start den 23 oktober trafikerar Finnair Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Miami International Airport (MIA) två gånger per vecka för att den 29 november öka frekvensen till fyra avgångar per vecka.

Biljetter finns till försäljning. Finnair ingår i flygalliansen OneWorld. Genom anslutningsflyg inom alliansen kan svenska resenärer genom American Airlines’ nav på Miami International Airport få tillgång deras övriga utbud av destinationer och enkelt nå vidare ut i andra delar av USA och Latinamerika.

Finnair kommer att basera tre flygplan av typen Airbus A350 på Arlanda. Flygplanstypen är bland de som lämnar lägst koldioxidavtryck. Finnair har höga hållbarhetsmål och det långsiktiga målet är att vara koldioxidneutralt i slutet av 2045. En första milstolpe är att i slutet av 2025 ha minskat nettoutsläppen med 50 procent från 2019 års nivå och de ökar kontinuerligt användningen av hållbart flygbränsle.

För mer information om Finnair: www.finnair.se och OneWorld: www.oneworld.com.

Swedavias bedriver sedan många ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.

Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.