Gå till innehåll

Norska flygbolaget Flyr etablerar sig i Sverige med ny direktlinje till Oslo från Stockholm Arlanda

2022-02-11, kl. 12:42

Det nystartade norska lågprisbolaget Flyr utökar nu sitt linjenätverk med trafik till Sverige och lanserar en ny direktlinje till Oslo från Stockholm. Från början av april kommer rutten att trafikeras initialt fyra avgångar per vecka från Arlanda.

Det nystartade norska lågprisbolaget Flyr utökar nu sitt linjenätverk med trafik till Sverige och lanserar en ny direktlinje till Oslo från Stockholm. Från början av april kommer rutten att trafikeras initialt fyra avgångar per vecka från Arlanda.

Flyr är ett nystartat norskt lågprisbolag med fokus på att betjäna den norska marknaden med inrikes- och utrikesflyg från sin bas på Oslos flygplats Gardermoen. De startade sin verksamhet i mitten av 2021 och lanserar nu sin första linje till Sverige.

Med start den 7 april trafikerar Flyr Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Oslo Airport (OSL) fyra gånger per vecka, med intentionen att utöka till sju veckovisa avgångar under sommarsäsongen. De kommer att flyga med en Boeing 737–8, en ny generation flygplan som släpper ut upp till 14 procent mindre utsläpp än tidigare modeller.

- Det är goda nyheter att Flyr satsar på den svenska marknaden och nu öppnar en linje från Oslo till Stockholm. Oslo är en viktig marknad både för affärsresenärer och turismen. Det finns ett stort handelsutbyte mellan länderna och Norge är en av de största marknaderna sett till inkommande turister till Stockholmsregionen. När nu restriktionerna lättar och efterfrågan ökar kraftigt så bäddar det för ett ökat resande mellan Sverige och Norge och det ökade linjeutbudet blir ett positivt tillskott, säger Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad & Kommersiell Utveckling på Swedavia.

    Det finns ett stort utbyte mellan Sverige och Norge som är en av Sveriges främsta handelspartners och Norge är traditionellt en av Stockholmregionens största inkommande utlandsmarknader. Över 40 procent av de befintliga resenärerna mellan Stockholm och Oslo är svenskar vars huvudsakliga reseanledning är affärer. Norska passagerare utgör närmare hälften av övriga resenärer och de flesta reser oftast för att turista i den svenska huvudstadsregionen.

    Det finns det en efterfrågan på snabba förbindelser mellan de båda huvudstäderna och den nya linjen kommer att bli ett tillskott till det befintliga utbudet. Utöver Flyr så finns det tre operatörer på sträckan till Oslo från Arlanda i dagsläget.

    Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”.

    Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: swedavia.se/arlanda/infor-din-resa.

    För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.