Gå till innehåll

SAS expanderar på Arlanda med ny direktlinje till Toronto och stärker tillgängligheten till Nordamerika

2022-02-08, kl. 22:41

SAS utökar sitt linjenätverk i Nordamerika och startar en ny direktlinje till Toronto från Stockholm i juni 2022. Rutten kommer att trafikeras fyra avgångar per vecka från Stockholm med ett helt nytt Airbus 321LR-plan.

SAS utökar sitt linjenätverk i Nordamerika och startar en ny direktlinje till Toronto från Stockholm i juni 2022. Rutten kommer att trafikeras fyra avgångar per vecka från Stockholm med ett helt nytt Airbus 321LR-plan.

För första gången kommer man till sommaren att kunna flyga direkt mellan Sverige och Kanada. SAS expanderar på Stockholm Arlanda Airport och stärker tillgängligheten till Nordamerika med en linje till Kanadas största stad Toronto. Den nya direktlinjen kommer att trafikeras med fyra avgångar per vecka och kompletterar Arlandas övriga destinationsutbud.

Det finns starka kopplingar mellan Sverige och Kanada. Drygt 200 svenska företag har kontor i Kanada, där majoriteten är lokaliserade i Toronto. Svenskar och Kanadensare delar också ett gemensamt intresse för hockey och flera svenska stjärnor har spelat, och spelar, i kanadensiska lag.

Majoriteten av de befintliga resenärerna mellan Stockholm och Toronto reser i fritidssyfte, där hälften besöker släkt och vänner medan övriga reser i affärssyfte. Närmare hälften av resenärerna är svenskar och resten primärt Kanadensare.

- SAS nya linje till Toronto är efterlängtad. Linjen förbättrar tillgängligheten till Nordamerika och är ett viktigt tillskott till Arlandas befintliga linjeutbud och ett tydligt tecken på Stockholms starka position. Nordamerika är en av Sveriges största handelspartners och det finns ett stort utbyte med Kanada. Detta är goda nyheter för både näringsliv och besöksnäring, säger Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad & Kommersiell Utveckling på Swedavia.

Med start i juni trafikerar SAS sträckan Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Toronto Pearson International Airport (YYZ) fyra gånger per vecka med det helt nya flygplanet Airbus 321LR. Stockholm-Toronto kommer att trafikeras på måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar och Toronto-Stockholm på tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar. 

A321LR är en del av SAS pågående förnyelse av flygplansflottan och kommer att minska klimatpåverkande utsläpp i jämförelse med tidigare generationer av liknande flygplan.

SAS ingår i Star Alliance. Genom anslutningsflyg inom alliansen kan svenska resenärer genom Air Canadas nav på Toronto Pearson få tillgång deras övriga utbud av destinationer och enkelt nå vidare ut i andra delar av Nordamerika.

Toronto blir den femte destinationen i Nordamerika med direktflyg från Arlanda under 2022. Sedan tidigare flyger SAS till Miami (MIA), New York (EWR) och Chicago (ORD), andra operatörer trafikerar New York (JFK) och Los Angeles (LAX).

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”.

Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: swedavia.se/arlanda/infor-din-resa.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se