Gå till innehåll

Smart start på sportlovet: fem tips som underlättar sportlovsresan

2022-02-16, kl. 06:00

I sportlovstider ökar resandet när många passar på att flyga till svenska fjällen eller till skidorter utomlands via Swedavias flygplatser. Här är fem smarta tips som sparar tid och gör din vistelse på flygplatsen så smidig som möjligt.

I sportlovstider ökar resandet när många passar på att flyga till svenska fjällen eller till skidorter utomlands via Swedavias flygplatser. Här är fem smarta tips som sparar tid och gör din vistelse på flygplatsen så smidig som möjligt. Det är fortsatt viktigt att komma i extra god tid till flygplatsen och så resklar som möjligt då många flygbolag använder manuella dokumentkontroller för olika destinationer, vilket innebär att incheckningstiden kan ta längre tid. Ska du resa från Stockholm Arlanda Airport är det även viktigt att kontrollera vilken terminal du ska resa från innan du kommer till flygplatsen.

1. Chatbot Swea
Följ ditt flyg och få notiser direkt i mobilen om detaljer ändras. Ställ även frågor du vill ha svar på om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?” Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen (sök då fram till exempel ”Stockholm Arlanda Airport”). Du kan också klicka på Messenger-ikonen på flygplatsens webbplats. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt.

2. Kom till flygplatsen i extra god tid
När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra att vara ute i god tid. Fråga ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa. Det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken. Tänk också på att många flygbolag fortsatt använder manuell dokumenthantering för att kontrollera resenärernas dokumentation som krävs för att få resa in till olika länder, vilket innebär att incheckningstiden kan ta längre tid. Stäm av med ditt flygbolag vilka dokument som krävs för din resa och om du kan ladda upp dokument redan hemma för att vara så resklar som möjligt. Många resenärer har dessutom med sig skidor, vilket också kan innebära att incheckningstiden tar längre tid.

3. Checka in skidor
En av de vanligaste frågorna i sportlovstider är hur det går till att checka in skidorna. Svar hittar du i den här filmen: Så här checkar du in dina skidor - YouTube

4. Fäst bagagetagg
En annan vanlig fråga är hur bagagetaggen ska fästas på väskan vid självincheckning. Om du är osäker på hur det går till, kika på den här filmen: Så fäster du din bagagetagg - YouTube

5. Väntetider i säkerhetskontrollen
Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Du kan även ställa just den frågan till Swedavias chatbot (se ovan).

Reser du via Stockholm Arlanda Airport?
Ska du resa från Arlanda är det extra viktigt att du är ute i god tid och att du i förväg tagit reda på vilken terminal du ska resa från. Idag går flygtrafiken från terminal 5 och 2 och delar av terminal 5 byggs om, vilket påverkar framkomligheten utanför terminal 5. Information för dig som ska resa från Arlanda: Förändringar på flygplatsen på grund av ombyggnation | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)

Åtgärder för en trygg resa
Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen på våra flygplatser, vilket exempelvis innebär att vi fortsätter att rekommendera användande av munskydd på våra flygplatser. Tänk också på att de flesta flygbolagen kräver att du bär munskydd ombord på planet. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: Allt du behöver veta inför din resa | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se).

En hållbar resa
Omställningen pågår nu | Swedavia kan du ta del av flera tips för att minska klimatavtrycket för din flygresa. Här finns information om hur resenärer redan idag kan välja att köpa biobränsle.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.