Gå till innehåll

Smart start på årets sommarresa – 7 tips att tänka på för dig som reser via Stockholm Arlanda Airport

2023-06-22, kl. 06:00

Semesterperioden har startat och under sommaren kommer många att resa via Arlanda. Årets sommar förväntas vara reseintensiv då resandet fortsätter att återhämta sig efter pandemin. Arlanda bjuder i år på drygt 150 destinationer över hela världen varav flera helt nya såsom Beirut, Agadir, Amman, Dublin och Porto men även ett flertal andra nyheter i sommar.

Semesterperioden har startat och under sommaren kommer många att resa via Arlanda. Årets sommar förväntas vara reseintensiv då resandet fortsätter att återhämta sig efter pandemin. Arlanda bjuder i år på drygt 150 destinationer över hela världen varav flera helt nya såsom Beirut, Agadir, Amman, Dublin och Porto men även på ett flertal andra nyheter i sommar. Till dessa hör den nya säkerhetskontrollen i Terminal 5, nya checkin-ytor samt en ny tjänst där du som resenär kan få en rekommendation för när du ska vara på flygplatsen inför din resa.

- Jag vill önska alla välkomna till Arlanda och alla som ska ut och resa en riktigt trevlig resa! Under året som gått har vi på Swedavia tillsammans med övriga flygplatsaktörer på Arlanda arbetat intensivt med åtgärder för att förbättra flödena på flygplatsen. Det har gjorts omfattande rekryteringsinsatser och grundbemanningen är mycket bättre än vid samma tid föregående år. Parallellt har vi också arbetat för att avlasta Terminal 5 och jämna ut kapaciteten över fler terminaler. Vi är samtidigt i full gång med omfattande tester av den nya säkerhetskontrollen och tusentals resenärer har redan kunnat använda den. I mars öppnade också Terminal 2 åter för NonSchengen-trafik för första gången sedan pandemin vilket gjort att fler flygbolag har kunnat flytta över dit. Det har i sin tur bidragit till en jämnare fördelning av resenärerna över flygplatsens terminaler och ytor, säger Karl Eklund, Stockholm Arlandas flygplatschef.

Sju tips för en smart start på årets sommarresa

1. Ta reda på när du bör vara på flygplatsen inför din avresa
Swedavias generella grundrekommendation kring när du bör vara på flygplatsen utgår ifrån om du ska flyga inom eller utanför Europa. För resor inom Europa rekommenderas du komma till flygplatsen 2,5-2 timmar före din avgång och för resor utanför Europa rekommenderas du vara på plats 3,5-3 timmar före avgång. På startsidan på Arlandas webbplats finns även ett nytt verktyg, När bör jag vara på flygplatsen?, där du som resenär kan ange din destination eller flightnummer och få en rekommendation när du bör vara på flygplatsen som är anpassad utifrån just din avgång: Stockholm Arlanda Airport

Tänk också på att det är många som generellt reser på morgonen då det även avgår flera flyg i tät följd och då kan väntetiderna bli något längre. Som resenär ansvarar du alltid personligen för att säkerställa via ditt flygbolag vad som gäller för just ditt aktuella flyg samt hålla dig informerad om eventuella uppdateringar.

2. Följ ditt flyg i Swedavias app och ha koll på din avgång
Genom att ladda ned Swedavia-appen kan du enkelt och smidigt hålla koll på ditt flyg. Via appen kan du prenumerera på information om just ditt flyg och få löpande uppdateringar om terminal, väntetid i säkerhetskontrollen, incheckningsdisk, boardingtid och gate.

3. Checka in och skriv ut din bagagetagg i automat och kolla vilken terminal du flyger ifrån
Checka in digitalt eller via automaterna på flygplatsen och hämta enkelt ut dina bagagetaggar. Ha även koll på vilken terminal som ditt flyg avgår från så att du kommer rätt från början och får en smidig start på resan. Information om rätt terminal finner du alltid i Swedavia-appen eller på webbplatsen.

4. Packa ditt handbagage rätt
Se till att ditt handbagage är packat på rätt sätt, att du har med dig nödvändiga mediciner och kontrollera vilka regler ditt flygbolag har för handbagage. Du får ta med barnmat eller dietmat som du behöver under resan. Vassa eller skarpa föremål såsom knivar är alltid förbjudna att ta med ombord. Om du är osäker på vad du kan ta med dig ombord kan du kika på Transportstyrelsens webbplats: Vad får jag ta med mig ombord?

5. Smidigare bagageinlämning
För att underlätta för dig som ska resa ifrån Terminal 5 har Swedavia skapat en ny yta med incheckningsautomater i SkyCity. Där kan du i lugn och ro, på egen hand checka in och skriva ut din bagagetagg. Därefter kan du gå till Terminal 5 och lämna in ditt bagage i två dedikerade zoner ,”Bag drop”, för de flygbolag som erbjuder tjänsten. Glöm inte att spara ditt bagagekvitto.

6. Fäst din bagagetagg på rätt sätt
En del resenärer undrar hur bagagetaggen ska fästas på väskan. Om du är osäker på hur det går till, kika gärna på filmen: Spana in vår medarbetare Amanda som visar dig hur du checkar in och fäster din bagagetagg på väskan

7. Var redo när du går till säkerhetskontrollen
Reser du endast med handbagage och har checkat in digitalt är du välkommen att gå direkt till säkerhetskontrollen. I sommar öppnar en ny säkerhetskontroll i Terminal 5. Reglerna i den nya säkerhetskontrollen skiljer sig från övriga säkerhetskontroller på flygplatsen, så var uppmärksam på vilken kontroll du går genom och följ instruktionerna du får i anslutning till den säkerhetskontroll du ska passera. Vänligen observera att den nya säkerhetskontrollen befinner sig i en testperiod och är öppen under oregelbundna tider på dygnet.

Mer information kring Arlandas samtliga säkerhetskontroller och vad du bör tänka på finns här: Säkerhetskontroll

Mat och dryck på Arlanda
Under andra halvan av 2023 fortsätter också Arlandas största satsning någonsin på ett förbättrat mat- och kommersiellt utbud via den nya Marknadsplatsen i Terminal 5. Satsningarna på mat och dryck butiker sker löpande, även under sommaren. Före säkerhetskontrollerna i SkyCity finner du ett brett utbud av bland annat kaffe & smörgåsar, frukostställen, hamburgare, sushi, fine dining och bistro. Även efter säkerhetskontrollerna finns givetvis möjlighet till att handla mat & dryck.

En hållbar resa
Som resenär kan du bidra till ett mer hållbart flygande genom att köpa bioflygbränsle via Fly Green Fund som motsvarar hela eller delar av din egen resa. Ta del av Swedavias samlade omställningsarbete för flyget på Omställningen pågår nu.

Mer information och tips inför din resa finner du här: Inför din resa


Trevlig sommar önskar Swedavia!


För mer information
, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.