Gå till innehåll

Så reser västsvensken på semester

2012-10-11, kl. 12:00

Västsvensken ser sig själv som en avslappnad resenär, kommer till flygplatsen i god tid och tar gärna en fika. På semestern saknar västsvensken sin egen säng mest av allt. Solsemester är det som gäller och resan görs i jeans och tröja. I dag lanserar Swedavia Resenären – en helt ny rapport om svenskars semesterresande baserad på en undersökning utförd av TNS SIFO.

Rapporten Resenären visar vilka val svenskarna gör i samband med sin semester och hur de beter sig inför, under och efter resan. Undersökningen visar även regionala skillnader i resenärsvanorna, till och med mellan göteborgaren och resenären från övriga Västsverige. När göteborgaren helst tar en kopp kaffe i väntan på flyget tar övriga västsvenskar hellre en öl. I likhet med Sveriges övriga storstäder Stockholm och Malmö ser sig göteborgaren mer som en världsvan globetrotter (15 %) än västsvensken i övrigt (9 %). 

Sju av tio göteborgare och övriga västsvenskar bestämmer sitt resmål minst tre månader i förväg och lika många vill vara förberedda i någon utsträckning. Men väl framme vill de allra flesta ta dagen som den kommer. Fyra av fem äter den lokala maten på orten, och nästan ingen vill äta svensk mat. Det man längtar mest hem till är sängen medan bara en fjärdedel saknar familj och barn.
Här skiljer sig inte västsvenskar och göteborgare från den svenske resenären i stort. Dock kan noteras att göteborgaren verkar vara en matintresserad resenär som i högre utsträckning än andra svenskar saknar att laga sin egen mat och säger att äta är en favoritsysselsättning på resan.

Över hälften av västsvenskarna, 55 procent, svarar att telefonen, läsplattan eller datorn är mindre viktig under resan. Nästan lika många uppdaterar aldrig eller sällan sin Facebook-profil. Och väldigt få saknar jobbet.

- När svenskarna har semester vill de verkligen vara lediga och loggar ut. Det verkar som om man har lärt sig att använda den nya tekniken när man behöver vara tillgänglig, men också att inte använda den när man har semester, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Rapporten innehåller även insikter och trendspaningar kring framtidens resande baserat på den befintliga kunskapen om svenskars resande. 

− Vi vill bidra till den känsla av förväntan som resenärerna känner när de kommer till flygplatsen. Genom vår undersökning tar vi nu ett större grepp kring svenskarnas semesterresande, från att resetankarna väcks tills att man kommer hem igen. Kunskapen om resenärerna hjälper oss att utveckla våra flygplatser så att de blir bättre och inspirerande mötesplatser, både nu och i framtiden, säger Michael Persson Gripkow. 

Ladda ner Resenären här: www.swedavia.se/resenaren

Statistiskt material som visar regionala siffror finns att tillgå på begäran.

Om Resenären
Rapporten Resenären bygger på en undersökning utförd av TNS SIFO. Metoden är webbintervjuer med 2 000 privatpersoner i ett riksrepresentativt urval som har flugit på semester under det senast året. Intervjuerna genomfördes 26-28 juni 2012.

För mer information, kontakta
Swedavias pressavdelning, tel 010-10 90 100, alternativt press@swedavia.se

Utdrag ur Resenären, rikssiffror

  • Solsemester är populärast i alla åldersgrupper. Efter solresorna kommer storstadssemester för kvinnor i åldersgruppen 18-29 år (16 procent), att jämföra med män i samma åldersgrupp (3 procent).
  • Tiden på flygplatsen ägnar svensken helst åt att fika (19 procent), prata med ressällskapet (17 procent och shoppa (16 procent)
  • Som tidsfördriv ombord på planet anger 39 procent att de helst läser, följt av 17 procent som helst sover och 16 procent som tittar på film.
  • För de flesta innebär semestern också nya upplevelser för smaklökarna. De allra flesta, 78 procent, vill äta lokal mat på semestern. Endast 4 procent vill äta precis som hemma och bara 1 procent föredrar svensk mat.
  • 30 procent köper hem typiska souvenirer
  • Hälften av svenskarna saknar sin säng, men bara 28 procent saknar familj och barn.