Gå till innehåll

Tänk på detta när du ska flyga under helgerna

2021-12-22, kl. 10:30

De närmaste dagarna kommer allt fler att resa via våra flygplatser inför jul- och nyårshelgen. Från Swedavia och alla våra flygplatser önskar vi en trevlig resa – men res också försiktigt, var rädd om dig själv och dina medresenärer!

De närmaste dagarna kommer allt fler att resa via våra flygplatser inför jul- och nyårshelgen. Från Swedavia och alla våra flygplatser önskar vi en trevlig resa – men res också försiktigt, var rädd om dig själv och dina medresenärer!

Swedavia arbetar ständigt för att alla resenärer ska få en trygg och smidig upplevelse på väg mot sin destination och att resan blir så bra som möjligt. Men möjligheterna till att resa och hur vi reser blir annorlunda även i år på grund av den rådande pandemin.

Därför är det extra viktigt att du som resenär är på flygplatsen i god tid, har tålamod och är beredd på att det kan ta längre tid i såväl incheckning som säkerhetskontroll, försöker hålla avstånd, har koll på vad som gäller för just din resa, använder munskydd och är medveten om att många länder kräver ett negativt covid-19-resultat eller covidbevis för inresa.

Håll dig också informerad om vad som gäller för hela din resa via ditt flygbolag och vad ditt flygbolag rekommenderar. Restriktioner och rekommendationer kan ändras med kort varsel.

Swedavia följer Folkhälsomyndighetens, europeiska luftfartsmyndighetens och regionernas smittskyddsenheters riktlinjer och har vidtagit en rad trygghetsskapande åtgärder för våra resenärer. På våra stora internationella flygplatser finns också möjlighet till att testa sig för covid.

Tips för en smidigare resa

 • Kom till flygplatsen i god tid och fullt resklar – kontrollera med ditt flygbolag om du kan checka in online hemifrån
 • Använd munskydd på flygplatsen, håll avstånd till andra resenärer och res inte om du är sjuk
 • Var påläst inför din resa och vad som gäller kring aktuella krav på dokumentation/inreseregler/testning för covid-19 och vilka restriktioner som gäller för ditt resmål
 • Gå till säkerhetskontrollen tidigare än vanligt samt ha ditt boardingkort redo
 • Slå in dina julklappar i bra emballage och packa ömtåliga klappar i ditt handbagage
 • Om du måste checka in ditt bagage, var ute i god tid

För dig som reser via Arlanda

 • Väldigt många reser via Arlanda inför jul- och nyårshelgen, tänk på att det kan uppstå köer och var ute i extra god tid
 • Just nu byggs det i och utanför Terminal 5, vilket kan påverka dig som ska resa till eller från flygplatsen
 • Utrikestrafiken avgår både från Terminal 2 och 5 – kolla vad som gäller för din resa
 • All inrikestrafik avgår från Terminal 5 – tänk på att det innebär längre avstånd än du kanske är van vid från de ordinarie terminalerna
 • Kontrollera noggrant vad som gäller för din flygresa och gör dig resklar innan du kommer till flygplatsen
 • Du som ska hämta och lämna – vänta gärna utanför terminalen


Håll dig uppdaterad kring vad som gäller
Allt du behöver veta inför din resa
Säkerhetskontroll
Incheckning


För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2020 cirka 2,5 miljarder kronor och har närmare 2 300 medarbetare.