Gå till innehåll

Arlanda bjuder resenärer på en snabbkurs i svensk midsommar

2014-06-17, kl. 10:07

Stockholm Arlanda Airport kommer under denna vecka att visa resenärer hur vi svenskar firar midsommar. En midsommarstång och ett långbord kommer att finnas i Terminal 5 där besökarna får en snabbkurs i svenskt midsommarfirande. Alla resenärer kan prova svenska delikatesser och till och med dansa runt en midsommarstång.

Arlandas eget midsommarfirande pågår under hela midsommarveckan och riktar sig i första hand
till internationella besökare. Tanken är att marknadsföra det svenska utbudet på flygplatsen och ge en inspirerande bild av det svenska midsommarfirandet. Det blir mat i form av bland annat sill, lax, kaviar och västerbottenost. Till detta bjuds bland annat fläderdryck, men ingen alkohol. Resenärerna kan också köpa produkter till förmånliga priser, både mat och tillbehör som osthyvlar och snapsvisebok.

-  Vi vet att resenärerna uppskattar det svenska på flygplatsen, till exempel svenska produkter. Midsommarfirandet på Arlanda är ett bra sätt att bjuda på både svenska produkter och svensk kultur. Vi hoppas att det ska bli ett uppskattat inslag och att det bidrar ytterligare till en positiv bild av besöket i Sverige, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Midsommarfirandet kommer också att ackompanjeras av svensk musik, allt från Evert Taube till Små Grodorna. De utländska resenärerna får också en broschyr där de kan läsa om varför och hur vi firar midsommar.

Det blir fem olika punkter i snabbkursen:

1.  Dansa runt midsommarstången (för lycka med äktenskap och barnafödande).

2.  Bär en midsommarkrans med blommor på huvudet.

3.  Sjung snapsvisor som man gärna lär sig utantill.

4.  Dröm. Sju sorters blommor under huvudkudden och en dröm om den rätte.

5.  Ät. På midsommarbordet hittar vi sill, färskpotatis, lax, västerbottenost, jordgubbar och grädde.