Resa med barn

Här hittar du information och tips om du reser tillsammans med barn eller om du har barn som ska resa ensam.

Tips inför resan

Kids track

Barnfamiljer har en egen ingång till säkerhetskontrollen i Terminal 5, mot gaterna F26-F69. Det ger dig och barnen en snabbare och smidigare passering.

Barnmat

Du får ha med dig barnmatsburkar, klämmis och välling i ditt handbagage som du behöver under flygresan. Du behöver ta upp barnmaten separat från ditt handbagage så den kan säkerhetskontrolleras.

 

Lånebarnvagnar/sulkys

De flesta flygbolag vill att barnvagnar checkas in. Behöver du barnvagn efter incheckning finns lånesulkys i terminalerna 2, 4 och 5. Reser du från Terminal 3 kan du hämta en sulky i någon av de andra terminalerna, förslagsvis i Terminal 2, då den ligger närmast.

Barnvagnspåsar

Barnvagnspåsar säljs vid incheckningsdiskarna.

 

Lekplats

På Stockholm Arlanda Airport finns lekplatser i alla terminaler. Här får barnen pröva sin egna vingar genom aktiviteter där historien om alla spännande aktiviteter som sker på flygplatsen förs fram. 

Här finns Flajts lekytor.

Skötrum

Skötrum hittar du i alla terminaler, på både herr- och damtoaletterna.

Barnens Flajt!

Vad roligt att du snart ska flaxa iväg på en resa! Visst är det spännande. Även om jag för det mesta använder mina egna vingar flyger jag gärna med de där stora fåglarna, eller jag menar flygplanen. 

Jag har samlat lite flaxigt roliga saker för dig och även för den vuxne du reser med.

 

Häng med mig!

Flajt flyger och skrattar och pekar med ena vingen

Ensamresande barn

Ibland behöver barn resa på egen hand. För att detta ska vara möjligt så finns en assistanstjänst för ensamresande barn. Det innebär att kunnig personal tar hand om barnet under hela resan.

Var noga med att boka barnets resa i god tid eftersom antalet ensamresande barn per flygning är begränsat. Ange i bokningen att ni önskar assistanstjänsten för ensamresande barn. Resor inom Skandinavien kan du oftast boka via nätet och övriga resor bokar du via telefon.

De flesta flygbolag tar ut en serviceavgift för ensamresande barn. Kontrollera med flygbolaget vad det kostar för ditt barns resa.

Observera att barn som reser ensamma inte får gå ombord om det finns risk för så dåligt väder att det kan bli svårt att landa på destinationen. Vid andra omständigheter, som exempelvis vid försening, ger vi ditt barn information och hjälp och ser till att du som förälder får fullständig information om alla förändringar. Ditt barn lämnas aldrig utan uppsikt.

Barn 5–11 år

Barn som är mellan 5 och 11 år gamla får inte resa ensamma, utan måste ha ledsagning. Om barnet som är mellan 5 och 11 år reser i sällskap med en person som är minst 16 år gammal så är assistanstjänsten inte nödvändig.

Barn 12–16 år

Barn som är mellan 12 och 16 år får resa ensamma, men har vid behov rätt att få ledsagning. Assistanstjänsten är därmed frivillig, men de flesta flygbolag kräver ett godkännande från vårdnadshavaren om ett barn under 16 år ska resa på egen hand. Kontrollera med flygbolaget vad som gäller för ditt barns resa.

Assistanstjänsten steg för steg

I stora drag går det till så här när ett barn resen på egen hand med hjälp av assistans:

  1. Du får ett så kallat hanteringsdokument där du fyller i personuppgifter om ditt barn, resväg och namnet på den person som ska möta ditt barn vid ankomsten, samt underskrift av vårdnadshavare.
  2. På flygplatsen hjälper du ditt barn att checka in och lämna bagaget. Du som vårdnadshavare måste kunna visa upp en giltigt ID-kort vid incheckningen, oavsett vart ditt barn ska resa. Du måste stanna kvar på flygplatsen tills barnets flygplan har lyft.
  3. EU-regler säger att bara de som ska resa och som har ett boardingkort får passera säkerhetskontrollen och gå in i transitområdet. Om ditt barn ska resa inrikes inom Sverige så kan du trots dessa regler följa med ditt barn hela vägen till gaten. Kontakta personalen på flygplatsen så hjälper de dig.
  4. Ditt barn får hjälp av personal genom säkerhetskontrollen, fram till gaten och ombord på flygplanet.
  5. Ombord hjälper flygbolagets personal ditt barn till rätt sittplats, ser till henne/honom under hela flygresan och hjälper barnet av planet vid ankomsten.
  6. Vid ankomst möter personal ditt barn vid flygplanet, tar hand om eventuellt bagage och gå igenom tull och passkontroll. Därefter lämnas barnet till den mötande personen (den vuxne person som står på hanteringsdokumentet). För att säkra att det är rätt person behöver vi se giltigt ID-kort på den som möter ditt barn.

Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta vår kundtjänst 010-109 10 00.

Blå fågel med kaptensmössa och flygplatsbadge kring halsen