På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

{{importantAnnouncement.Body}}

Welcome to my hometown

Welcome to my hometown är utställningen som välkomnar resenärer till Sverige och Stockholm.

Fotografier av kända personligheter

Welcome to my hometown har välkomnat resenärer på Arlanda sedan 2005. Utställningen består av fotografier på personligheter inom idrott, musik, mode, design, konst, kultur och affärsliv. Dessutom deltar några kommande stjärnor – stockholmare som ännu är okända för den breda allmänheten.

Välkomnande utställning

Arlanda är för många utrikesresenärer det första intrycket de får av Stockholm och Sverige. Utställningen ger dem en positiv start på vistelsen och samtidigt får hemvändande svenskar en känsla av stolthet över sitt land och sin huvudstad.

Porträtten hänger innanför säkerhetskontrollen i ankomsthallarna i Terminal 2 och Terminal 5. Är du inte ankommande resenär kan du ändå ta del av Welcome to my hometown och läsa mer om deltagarna här på webbplatsen.

Nominera till Welcome to my hometown

Här kan du själv lämna förslag på vem du skulle vilja se i Welcome to my hometown-utställningen på Stockholm Arlanda Airport.

Anita D’Orazio

Vald till Årets Livsgärning 2016

Anita D’Orazio är läraren som vigt sitt liv åt att hjälpa flyktingar och arbetat för flyktingars rättigheter. Hon har startat flera organisationer, bland annat Asylkommittéen och Fristadsrörelsen, senare Fristadsfonden. År 2016 fick D'Orazio pris för Årets Livsgärning på Svenska hjältar-galan. En person att känna stolthet inför, en sann hjälte.

Albin Ekdal

Fotbollsproffs

Fostrad i IF Brommapojkarna och gjorde sin allsvenska debut som 18-åring 2007. Idag spelar han på mittfältet för Cagliari i italienska serie A. Var U21-landslagsman 2008–2011 och spelar nu i A-landslaget. Han utsågs till Årets mittfältare på Fotbollsgalan både 2013 och 2014.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Amelia Adamo

Journalist och chefredaktör

En av Sveriges främsta publicister, med en lång och framgångsrik karriär i tidningsbranschen. Har startat tidningarna AmeliaTara och M-magasin, byggt upp Aftonbladets söndagsbilaga och gjort Veckorevyn till storsäljare. Hon utsågs till Årets chef 1997 och har fått Stora Journalistpriset både 1986 och 2003.

Foto: Carl-Johan Rönn

Ann-Sofie Back

Modedesigner

Flerfaldigt prisbelönad modeskapare av internationell klass. Har av tidningen Elle utsetts till Årets nykomling 1997 och Årets designer både 2000 och 2004. 2014 fick hon ta emot det prestigefyllda Torsten och Wanja Söderbergs pris, som instiftats för att främja nordisk design och konsthantverk.

Foto: Bo Brinkenfalk

Anya Sebton

Möbelformgivare

Har snabbt skapat sig ett namn som både möbelformgivare och inredningsarkitekt efter utbildningen vid Beckmans Designhögskola. Hon kombinerar konstnärlighet och funktion och hennes design kännetecknas av oväntade detaljer och ett starkt grafiskt uttryck.

Foto: Sebton

Bea Uusma

Författare, illustratör och läkare

Ett levande bevis på hur långt man kan gå när man följer sin passion och nyfikenhet. Det var beslutsamheten att lösa gåtan om Andrée-expeditionens undergång som ledde till att hon utbildade sig till läkare. Femton års forskning resulterade i boken Expeditionen. Min kärlekshistoria, som tilldelades det prestigefulla Augustpriset hösten 2013. Bea Uusma räknas nu som världsledande expert på Andrée-expeditionen.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Björn Frantzén

Kock och krögare

Har en gedigen bakgrund som kock på flera stjärnrestauranger i London och Paris. Driver bland annat Restaurant Frantzén, som har två stjärnor i berömda Guide Michelin. Han ligger bakom projektet "Exceptionell råvara", som strävar efter att lyfta fram svenska råvaror till världsklass.

Foto: Tobias Björkgren

Börje Salming

NHL-legendar

En av världens främsta ishockeyspelare genom tiderna. Har två SM-guld och spelade 46 landskamper. 1996 blev han som första svensk invald i Hockey Hall of Fame och ingår i det internationella ishockeyförbundets Team of the Century tillsammans med Tretjak, Fetisov, Makarov, Charlamov och Gretzky. Som en hyllning till hans insatser för Toronto Maple Leafs, där han spelade i 16 år, hissades hans tröja med nummer 21 upp till taket på hemmaarenan Air Canada Centre.

Foto: Patrik Johäll

Caroline Winberg

Modell

Var på väg till fotbollsträningen med AIK:s flicklag när hon upptäcktes av en modellscout i tunnelbanan. Resten är en framgångssaga. Hon har prytt omslaget till Vogue, gjort reklamkampanjer för stora modehus som Versace, Armani, Chloé, Valentino och Dolce & Gabbana och gått i Victoria’s Secrets extravaganta visningar. Dessutom har hon varit programledare för Top Model Sverige på tv.

Foto: Tobias Lundkvist

Efva Attling

Formgivare

Efter en framgångsrik karriär som fotomodell, dansare och sångerska i gruppen X-Models satsade hon i mitten av 90-talet på smyckesformgivning. Har nu flera egna butiker i Sverige och hennes smycken i silver och guld säljs runt om i världen. Förutom smycken designar hon också glasögonbågar, klockor och vinglas.

Foto: Oscar Falk

Elisabeth Massi Fritz

Advokat

Brottsofferadvokaten och målsägandebiträdet som har valt de utsattas sida. Driver sedan 1996 egen advokatbyrå och är den enda advokaten i Sverige som är specialiserad på hedersbrott. Utsågs till Årets yrkeskvinna 2002, Årets jurist 2009 och fick Kungliga sällskapet Pro Patrias stora guldmedalj 2007.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Emma Olbers

Möbelformgivare

Utbildad på Nyckelvikens konstskola och vid formlinjen på Beckmans Designhögskola. Belönades strax efter examen med Svensk Forms pris Årets embryo. Hon intresserade sig tidigt för miljövänlig möbelproduktion och väger alltid in hållbarhet i det dagliga arbetet, utan att göra avkall på form och funktion. Hennes stil är avskalad, ren och naturnära.

Foto: Bobo Olsson

Ernst Billgren

Konstnär och författare

Utmanar de traditionella uppfattningarna om konst och har genom sitt konstnärskap ifrågasatt konstbegreppet i stort. Under 90-talet ställde han ut över hela världen, valdes in som ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna och blev ett välkänt namn även utanför konstkretsarna. Hans konst omfattar bland annat måleri, skulptur, film, glasdesign och scenografi.

Foto: Anton Östlund

Folke Bernadotte

Officer och diplomat

Folke Bernadotte (1895–1948) var Röda Korsets vice ordförande och ledde aktionen med de vita bussarna, som räddade tusentals människor från koncentrationslägren i Tyskland i andra världskrigets slutskede. Som FN:s förste medlare tjänstgjorde han i Jerusalem, där han mördades 1948. Hans engagemang för fred och säkerhet har gjort starka avtryck och en myndighet för civil krishantering bär idag hans namn. Han var gudfar till kung Carl XVI Gustaf.

Foto: IBL Bildbyrå

Fredrika Bremer

Författare och kvinnorättskämpe

Fredrika Bremer (1801–1865) räknas som en av romanens mödrar i svensk litteraturhistoria. Hennes böcker fick snabbt stor internationell spridning. Hon reste själv mycket och tillbringade flera år i USA. Var en stark förespråkare för kvinnors rätt i samhället och argumenterade för att kvinnor skulle få en friare ställning och bättre utbildning. Med romanen Hertha skapade hon stor politisk debatt och bidrog till lagändringen 1858 som innebar att ogifta kvinnor fick rätt att bli myndiga vid 25 års ålder.

Bild: Litografi av Johan Cardon (1802–1878) efter en målning av Olof Johan Södermark (1790–1848). Tecknad av Uno Troili. Kungl. Biblioteket

Gert Wingårdh

Arkitekt

Kontroversiell, våghalsig och originell är några epitet han fått genom åren. Hans omfattande och mångfacetterade arbete spänner från butiksinredningar till flygtrafikledningstornet på Arlanda och de svenska ambassaderna i Berlin och Washington samt nu senast det nya hotellet på Göteborg Landvetter Airport. Är den ende som har fått det prestigefulla arkitekturpriset Kasper Salin-priset fem gånger. Han är hedersdoktor vid Chalmers Tekniska Högskola och driver eget arkitektkontor.

Foto: Jacob Karström

Gunilla Lindberg

Styrelsemedlem i Internationella Olympiska Kommittéen

Gunilla Lindberg är en av idrottsvärldens mest inflytelserika personer. Gunilla är inte bara ledamot av Internationella Olympiska Kommittén. Hon är också generalsekreterare för både Sveriges Olympiska kommitté (SOK) och de nationella olympiska kommittéernas organ (ANOC). Hon började arbeta på SOK:s kansli 1969 och blev generalsekreterare 1989 efter fem år som biträdande generalsekreterare. Lindberg har arbetat med den svenska OS-truppen sedan Sapporo 1972. Hon trivs bäst i de olympiska byarna där hon kan serva de aktiva. Hennes största svenska OS-minne är när skridskoåkaren Tomas Gustafson tog dubbla guldmedaljer i Calgary 1988. Gunilla Lindberg är även ledamot av SvD:s guldmedaljnämnd.

Foto: Björn Folin

Hans Rosling

Professor

Professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, som tog initiativ till Läkare utan gränsers Sverigesektion. Var med och grundade stiftelsen Gapminder, som bidrar till god global utveckling genom att göra statistik om sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor lättillgänglig och enkel att förstå. Han har varit rådgivare åt Världshälsoorganisationen och Sida och var en flitigt anlitad föredragshållare om global hälsa.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Helena Helmersson

Hållbarhetskämpe på H&M

Har som hållbarhetschef vunnit respekt för sitt arbete för ökad hållbar affärsutveckling. Hennes arbete för miljö och mänskliga rättigheter har gjort stort avtryck både inom och utanför mode- och klädbranschen. Utsågs till Näringslivets mäktigaste kvinna 2014.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Helene Ripa

Skidåkare

Hennes väg till framgångarna i skidspåren har gått via simbassängen. Som simmare vann hon 23 SM-guld och tog fyra medaljer vid EM i Barcelona 1991. Hon slutade med idrott på grund av skador, utbildade sig inom heminredningsbranschen i New York och drev därefter egen syateljé i Stockholm. 2003 fick hon tillbaka sin motivation och cyklade och åkte skidor. Vid Paralympiska vinterspelen 2014 i Sotji tog hon guld på 15 kilometer samt silver i mixedstafett tillsammans med Zebastian Modin.

Foto: Karl Nilsson

Henrik Schyffert

Komiker, programledare och manusförfattare

Har skapat och medverkat i en lång rad populära underhållningsprogram i radio och tv. Som medlem i komikergruppen Killinggänget gjorde han succé i kultförklarade NileCity 105,6 och I manegen med Glenn Killing. Han har också haft framgångar som ståuppkomiker och bland annat utsetts till Årets manliga komiker på Ståuppgalan.

Foto: Morgan Norman

Ison Glasgow

Hiphop-artist

Ena halvan av hiphop-duon Ison & Fille och medlem i gruppen Highwon. Fick tillsammans med Fille Sveriges kompositörer och textförfattares SKAP-stipendium 2012. Han har varit jurymedlem och coach i tävlingen X Factor Sverige i tv. Hans självbiografi När jag inte hade nåt, som är skriven tillsammans med journalisten Emil Arvidson, gavs ut 2014.

Foto: Andy Prhat

Jens Lapidus

Advokat och författare

Debuterade som författare 2006 med Snabba Cash – en spännande roman om Stockholms undre värld. Han har inspirerats av amerikanska författare som James Ellroy och Dennis Lehane och kallar sin stil ”Stockholm noir”. Uppföljaren Aldrig fucka upp beskriver han som ännu mörkare än debutromanen. Tredje boken i Stockholm noir-serien heter Livet delux. Hans böcker är filmatiserade och sålda för översättning i 30 länder.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Jessika Gedin

Bokförläggare

Var med och grundade förlagen Koala Press och Tivoli förlag. Hon har varit översättare och suttit i juryn för Augustpriset. Mest känd för den breda allmänheten är hon genom sin medverkan i tv- och radioprogram som SpanarnaPå spåret och Gomorron Sverige. Hon är också programledare för litteraturprogrammet Babel.

Foto: Karin Alfredsson/SVT

Joel Kinnaman

Skådespelare

Examinerades från Teaterhögskolan 2007 och uppmärksammades samma år för sin hyllade tolkning av Raskolnikov i Brott och straff på Backateatern. Har medverkat i en lång rad filmer och fick 2011 en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Snabba Cash. Vinsten blev startskottet för hans internationella karriär och han har gjort huvudrollen i tv-serien The Killing samt medverkat i filmer som Suicide Squad, Safe houseRobocopChild 44 och Run all night.

Foto: Mason Poole

John Ajvide Lindqvist

Författare

Före detta trollkonstnär och ståuppkomiker, numera skräckförfattare. Debuterade med vampyrromanen Låt den rätte komma in, som har sålts till över trettio länder och filmatiserats både i Sverige och USA. Fick en Guldbagge för bästa manus och har ocksåt fått Göteborgs-Postens litteraturpris samt Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. Han har även skrivit tv-serier och teaterpjäser.

Foto: Mia Ajvide

John Guidetti

Fotbollsproffs

Värvades redan som 16-åring som ungdomsproffs till Manchester City. Efter ett par år som utlånad till moderklubben Brommapojkarna debuterade han 2010 i Manchester Citys A-lag och i svenska U21-landslaget. Lånades ut till Feyenoord, där han gjorde succé med sin fina teknik och målfarlighet. Tack vare sina insatser i holländska ligan blev han uttagen till A-landslaget första gången 2012. Blev 2014 klar för Celtic FC i Scottish Premier League. Sedan 2015 har han kontrakt med La Liga-klubben Celta Vigo.

Foto: Sanna Dahlén

Jonas Bohlin

Inredningsarkitekt och formgivare

Hans examensarbete från Konstfack, stolen Concrete i stål och betong, fick stor uppmärksamhet och skapade debatt om gränsdragningen mellan konst, konsthantverk och bruksvara. Någon sådan gräns finns inte, menar han själv. Han har formgivit allt från möbler och bestick till spårvagnshållplatser och restauranger. Dessutom har han varit professor på Konstfack och arbetat på arkitektkontor. Skapade rubriker 1994 när han tillsammans med 53 vänner rodde båt från Stockholm till Paris.

Foto: Lennart Kaltea

Jonas Gardell

Författare, komiker och dramatiker

Skrattet och allvaret finns närvarande sida vid sida i nästan allt han skapar. Debuterade som romanförfattare 1985 med Passionsspelet och fick stort genomslag med En komikers uppväxt. Dramatiseringen av hans trilogi Torka aldrig tårar utan handskar fick tv-priset Kristallen som Årets tv-drama. Han har skrivit manus till filmer som Pensionat Oskar och Livet är en schlager och har uppträtt i flera rosade scenshower. 

Foto: Thron Ullberg

Jonas Karlsson

Skådespelare och författare

Tillhör Kungliga Dramatiska Teaterns fasta ensemble och uppmärksammas ofta för sina strålande rolltolkningar på teaterscenen. Har medverkat i ett 60-tal film- och tv-produktioner, till exempel Gustaf IIILivet är en schlagerHans och hennes och Stockholm stories. Han har Guldbagge-nominerats flera gånger och vann en Guldbagge 2004 för sin roll i filmen Detaljer. 2007 debuterade han som författare med novellsamlingen Det andra målet, som har översatts till flera språk.

Foto: Caroline Roosmark

Jonny Johansson

En av grundarna av Acne Studios

Startade Acne Studios 1996 tillsammans med tre kollegor som ett kreativt kollektiv, inspirerat av Andy Warhols The Factory. Den första kollektionen bestod av hundra par jeans med röda sömmar som de gav bort till vänner och familj. Sedan dess har Acne Studios utvecklats till ett världskänt märke med butiker i bland annat Berlin, New York och Tokyo. Jonny Johansson är starkt influerad av konst, design, litteratur och musik. Genom åren har han samarbetat med flera olika artister, fotografer och formgivare, som Lanvin och Lord Snowdon.

Foto: Kacper Kasprzyk

Josef Sachs

Affärsman och företagsledare

Josef Sachs (1872–1949) grundade varuhuset Nordiska Kompaniet 1902 i Stockholm. Utöver ytterligare NK-varuhus i Sverige expanderade han i början av 1900-talet verksamheten internationellt, med varuhus i bland annat Sankt Petersburg, Moskva och Buenos Aires. Josef Sachs var en visionär med många nya idéer som präglar varumärket NK än idag. Till exempel införde han fri läkarvård, semesterhem och bibliotek för sina anställda. Vid sidan av sin affärsverksamhet var Josef Sachs även, tillsammans med sin syster Alice Thiel, grundare av Sachsska barnsjukhuset (1911).

Foto: Atelier Florman, NK:s arkiv i Nordiska museet

Josephine Bornebusch

Skådespelare och författare

Debuterade som skådespelare redan som tvååring och fick sitt genombrott i tv-serien Rederiet i slutet av 90-talet. Hon har varit aktiv inom teater i hela sitt liv och har medverkat i ett tjugotal filmer och tv-serier, bland andra Welcome to SwedenHundtricketKenny Starfighter och Fredag hela veckan. Efter succén med tv-serien Solsidan, där hon även skrivit manus, har hon blivit en av landets mest kända skådespelare och komedienner. 2014 gav hon ut sin första bok, ungdomsromanen Född fenomenal.

Foto: Matthias Huss

Katarina Gospic

Hjärnforskare, författare och entreprenör

Utbildad läkare, hjärnforskare och fysiolog vid Karolinska Institutet. Driver konsultföretaget Brainbow Labs AB där hon jobbar med neuroledarskap, vilket innebär effektivt ledarskap baserat på hjärnforskning med avsikt att främja hälsa, välmående och prestation. Hon arbetar också med konceptet Grey Matters, som kombinerar den senaste hjärnforskningen med inredningsdesign i syfte att skapa optimala miljöer. Hon är författare till bästsäljande Välj rätt! En guide till bra beslutoch Den sociala hjärnan.

Foto: Magnus Bergström

Kenza Zouiten

Modebloggare, modell och designer

Driver en framgångsrik personlig blogg om mode och trender, som bland annat utsetts till Årets bästa blogg av Veckorevyn och fått pris för Most Influential Fashion Blog under modeveckan i Berlin 2014. Hon har designat smycken, kläder och skor för flera stora företag och varit programledare för tv-programmet Modelljakten.

Foto: Rami Hanna

Kodjo Akolor

Komiker, programledare och skådespelare

Har genom åren medverkat i flera radio- och tv-program, men är kanske mest känd som programledare för Morgonpasset i P3 och Musikhjälpen i Sveriges Radio. För radiostationen The Voice var han med i Vakna med The Voice, som även visades i tv. Han var också programledare för tv-serien Kodjos val som handlade om Europaparlamentsvalet. Han utsågs till Årets programledare vid radiobranschens gala Stora Radiopriset 2014.

Foto: Mattias Ahlm

Lars Wallin

Modedesigner

Couturedesigner av internationell klass. Han har belönats med flera priser, bland annat den prestigefyllda Guldknappen. Vid flera tillfällen har han skapat kronprinsessan Victorias Nobelklänningar och kan därmed titulera sig hovdesigner. Började som smyckesdesigner och hans stora passion är fortfarande smycken och accessoarer. I sitt skapande utgår han från smyckena som ska bäras till klänningen och bygger sina kreationer kring dem.

Foto: Bo Brinkenfalk

Lasse Åberg

Konstnär, skådespelare, grafisk formgivare, manusförfattare och musiker

Som konstnär är han uppskattad för sina pastischer med Musse Pigg-tema. Som regissör och skådespelare är han älskad för sin film Sällskapsresan med uppföljare och rollfiguren Stig-Helmer Olsson. Trots att filmerna inte marknadsförts internationellet har de blivit succéer i många länder. Han belönades med en Guldbagge för sin roll i Den ofrivillige golfaren 1992. Som formgivare är han känd för det tyg som pryder sätena i Stockholms tunnelbanetåg.

Foto: T. Alvreten

Lennart Nilsson

Fotograf

Började sin karriär som fotojournalist och porträttfotograf och har bland annat avbildat kungahuset under flera decennier. Men det är som pionjär inom vetenskaplig och medicinsk fotografi som han har blivit världsberömd. Hans banbrytande verk Ett barn blir till från 1965 trycks ständigt i nya upplagor och har översatts till mer än tjugo språk.

Foto: Lennart Nilsson/TT

Lill Lindfors

Sångerska och underhållare

Mångsidig artist som under sin långa karriär medverkat i filmer, teaterpjäser och revyer. Skivdebuterade 1962 och har sedan dess fått ta emot flera guldskivor för låtar som Du är den ende och En man i byrån. Tillsammans med Svante Thuresson kom hon tvåa i Eurovisionsschlagerfinalen med Nygammal vals och hon var själv värd för sångtävlingen 1985. Är barnambassadör för Unicef och har belönats med Hans majestät konungens medalj i 8:e storleken.

Foto: Lars Falck

Lina Thomsgård

Kolumnist och föreläsare

Känd radioprofil som också skriver kolumner och håller föredrag om jämställdhet. Hon startade Rättviseförmedlingen, som hjälper organisationer och medier att hitta experter från underrepresenterade områden, samt projektet Skapelsen, som uppmärksammar behovet av mångfald och jämställdhet i musikbranschen. Hon är DJ i trion Chapel Hill Crew. Har bland annat utsetts till Årets Stockholmshjälte av Dagens Nyheter, Supertalang av Veckans Affärer och Årets Lobbyist av Resumé.

Foto: Vincent Skoglund

Linda Pira

Rappare och hiphop-musiker

Karriären tog fart när hon gästade rapparen Stor i låten Rom och Kush 2012. Året därpå släppte hon dubbelsingeln Bang Bang/Bäng Bäng och EP:n Matriarken. Utsågs till Årets nykomling på Grammisgalan och fick pris för Årets liveframträdande och Årets hiphop/soul på P3 Guld-galan. SVT Play har gjort en dokumentär i sex delar om henne: Linda Pira – som du inte visste om.

Foto: Saga Berlin/NICEGUZZ

Lisa Nordén

Triathlet

En av världens bästa triathleter, som visade sin potential när hon vann U23-VM 2007. Fem år senare tog hon både VM-guld och silver på OS i London, där hon bara var nio tusendelar av en sekund från att knipa guldet. Löpning och cykel är de triathlongrenar som hon är starkast i. Fick Svenska Dagbladets guldmedalj 2012 och Jerringpriset 2013. Hennes favoritcitat är "Pain is weakness leaving the body".

Foto: Jessica Gow/TT

Magnus Ek och Agneta Green

Kockar och krögare

Öppnade 1994 populära Oaxen krog på ön Oaxen i Stockholms södra skärgård. När krogen flyttade till Djurgården 2013 startade de systerrestaurangen Slipen i samma byggnad. Oaxen krog har fått Dagens Nyheters restaurangpris Gulddraken som bästa krog i kategorin Lyx och tilldelades 2015 två stjärnor i berömda Guide Michelin.

Foto: Linda Prieditis

Malena Ernman

Operasångerska

Hon är inte bara en mezzosopran i världsklass, utan rör sig obehindrat mellan olika musikstilar som jazz och musikalmusik. Vann Melodifestivalen 2009 med låten La Voix. Hon har en mycket flexibel röst med ett röstomfång som spänner över nära fyra oktaver. Sedan 2006 är hon ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och kan också titulera sig hovsångerska. Hon har bland annat fått den kungliga medaljen Litteris et Artibus och Stockholms stads hedersmedalj S:t Erik.

Foto: Elisabeth Frang

Marina Kereklidou

Stylist och designer

Chefsdesigner för svensk-franska modemärket Busnel. Tidigare drev hon det egna märket Marina Kereklidou och blev Årets designer i Elle och Plaza. Är flitigt anlitad som stylist för visningar, modefotograferingar och reklam för stora klädmärken. Hon är även aktuell med kollektionen Whyblack för Whyred. Hennes stil är klassisk, med en twist.

Foto: Mikael Schulz

Markus ”Notch” Persson

Spelutvecklare

Markus ”Notch” Persson är grundaren av det framgångsrika spelföretaget Mojang, som utvecklat äventyrsspelet Minecraft. Minecraftspelare skapar, interagerar och utvecklar sin egen virituella värld. Spelet blev snabbt en världssuccé och har sålts i mer än hundra miljoner upplagor. Minecraft har prisats av spelkritikerna, vunnit flera priser och har klassats som spelvärldens mest inflytelserika indiespel. Sommaren 2014 sålde Markus Persson bolaget Mojang AB som ligger bakom Minecraft.

Foto: Vu Bui

Mathias Dahlgren

Kock och krögare

Första svensk som vunnit "kock-VM" Bocuse d’Or. Driver den exklusiva restaurangen Mathias Dahlgren, som har två stjärnor i Guide Michelin, och systerrestaurangen Matbaren. 2008 blev han adjungerad professor på Restauranghögskolan vid Umeå universitet.

Foto: Pär Wickholm

Melker Andersson

Kock och krögare

Driver tillsammans med Danyel Couet flera populära restauranger i Stockholm. Hans restaurang Fredsgatan 12 fick en stjärna i Guide Michelin 1997. Har tagit silver i "kock-VM" Bocuse d'Or, fått gastronomiska akademiens guldmedalj och utsetts till Kockarnas kock. Dessutom var han medlem av Svenska kocklandslaget 1992–1996 och har deltagit i en rad matprogram på tv, till exempel Melkers krogakut.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Monica von Schmalensee

Arkitekt

Som arkitekt på arkitektkontoret White i över 20 år har hon varit delaktig i många prestigeprojekt, som bland annat Kista Science Tower och Tele2 Arena. Sedan 2010 är hon vd för White och även ordförande i Sweden Green Building Council, som utvecklar miljö- och hållbarhetsarbetet inom fastighets- och byggbranschen.

Foto: Fredrik Hjerling

Monica Zetterlund

Jazzsångerska och skådespelare

Jazzlegendaren Monica Zetterlund (1937–2005) arbetade inte bara med framstående svenska musiker, utan också internationellt med ikoner som Louis Armstrong, Billy Evans, Stan Getz och Quincy Jones. Som revyartist gjorde hon flera bejublade föreställningar med Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Fick en Guldbagge för sina roller i filmerna Utvandrarna och Äppelkriget och mottog också Bellmanpriset, Cornelis Vreeswijk-stipendiet, Regeringens medalj Illis Quorum och postumt Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris.

Foto: Rolf Winquist

Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune

Arkitekter och formgivare

Claesson Koivisto Rune var från början en arkitektbyrå, men har utvecklats till ett internationellt känt företag som lägger lika stor vikt på design som arkitektur. De formger allt från tandborstar och tapeter till bostadshus och hotell. Har för sitt arbete mottagit över 60 olika svenska och utländska priser, bland annat Utmärkt Svensk Form och tyska Red Dot Award 2014.

Foto: Knut Koivisto

Nacka Skoglund

Fotbollsspelare

Lennart "Nacka" Skoglund (1929–1975) var med och vann brons i VM i fotboll 1950 och silver i VM 1958. Debuterade i allsvenskan för AIK, men spelade mest för Hammarby IF där han är en given ikon. Efter VM i Brasilien 1950 blev han proffs i italienska Inter. Där var han stor stjärna och italiensk mästare två år i rad. Nacka blev postumt invald i svensk fotbolls Hall of Fame som nummer 24. Det finns en staty efter Nacka på Katarina Bangata på Södermalm där sällskapet Nackas vänner samlas varje år på hans födelsedag.

Noomi Rapace

Skådespelare

Hennes stora genombrott kom med rollen som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Millennium-trilogin – en roll hon även fick en Guldbagge för. Via hyllade Daisy Diamond och Svinalängorna tog hon klivet till Hollywood och har medverkat i ett stort antal filmer, som Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Ridley Scotts PrometheusThe Drop och Child 44.

Foto: Viktor Flumé

Peter Mattei

Operasångare

Internationellt hyllad baryton, som med bejublade framträdanden på operascenerna i New York, Milano och London har etablerat sig i det absoluta toppskiktet. Fick sitt internationella genombrott vid Scottish Opera i Glasgow som Don Giovanni i Mozarts opera med samma namn. Han har gjort flera skivinspelningar och är hovsångare sedan 2004.

Foto: Håkan Flank

Petra Marklund

Sångerska

Under namnet September har hon haft en framgångsrik internationell karriär och sålde bland annat guld i USA med singeln Cry for you. I tv-programmet Så mycket bättre sjöng hon en cover på Petters låt Mikrofonkåt, som blev en stor hit och spelades flitigt i radio. 2014 tog hon över programledarrollen för folkkära Allsång på Skansen.

Foto: Johannes Helje

Petter Alexis Askergren

Konstnär, krögare och entreprenör

En förgrundsfigur inom svensk hiphop, som slog igenom med låtarna Mikrofonkåt och Vinden har vänt. Hans texter handlar ofta om hans uppväxt, livssituation och karriär. Han har deltagit i många projekt med olika artister och är flitigt anlitad som liveartist. Öppnade 2013 restaurangen Käk där man kan få sig en ”Håll käften-burgare”. Samma år gav han ut sin debutroman 16 rader, som fick Begriplighetspriset för att den hjälpt ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.

Foto: Morgan Norman

Roland Hjort

Chefsdesigner och en av grundarna av Whyred

Redan vid starten 1999 blev klädmärket Whyred uppmärksammat internationellt av bland annat italienska Vogue. Två av de jackor som Whyred gjorde då tillhör klassikerna och är fortfarande bland de plagg som säljer mest. Idag gör Whyred mer skräddade kollektioner och hävdar sig väl på den internationella modescenen. Har fått flera utmärkelser genom åren, bland annat Årets designer på Elle-galan, Cafés stora modepris och Guldknappen.

Foto: Fredrik Skogqvist

Sarah McPhee

Vd och Årets chef 2013

Sarah McPhee beskrivs som innovativ och värderingsstyrd, med en alldeles särskild förmåga att tänka långsiktigt. Hon bryter gärna konventioner och har alltid arbetat utifrån att hon vill vara med och forma ett bättre samhälle. Redan under sin uppväxt i Klippiga bergen i USA lärde hon sig hur känslig miljön är för människans påverkan – något hon bär med sig än i dag i sitt arbete med att identifiera sunda bolag som agerar i respekt och samklang med sin omgivning.

Foto: Daniel Månsson

Sarah Sjöström

Simmare

Slog igenom redan som 14-åring när hon tog EM-guld och satte nytt svenskt rekord på 100 meter fjärilsim. Har sedan dess samlat på sig en mängd mästerskapsmedaljer. Vid EM i Berlin 2014 vann hon hela sju medaljer, varav tre guld. Samma år satte hon världsrekord på 50 meter fjärilsim och putsade Therese Alshammars tidigare rekord med över sex tiondelar. Fick Jerringpriset 2014 och 2015.

Foto: Jessica Gow/TT

Sebastian Ingrosso och Axel Hedfors

DJ:ar och musikproducenter

Tidigare medlemmar av internationellt erkända house- och DJ-gruppen Swedish House Mafia. Startade efter avskedsturnén 2013 Axwell ^ Ingrosso, som gjorde debut på Governors Ball Music Festival i New York. Singeln "Sun is shining" släpptes den 12 juni 2015 och i mars 2016 meddelade gruppen på sin Facebook-sida att låten blivit lyssnad på över 100 miljoner gånger på Spotify.

Foto: Dove Shore

Sebastian Knutsson, Lars Markgren, Patrik Stymne och Thomas Hartwig

Spelutvecklare

Candy Crush Saga är succéspelet med över åtta miljoner mobilanvändare. Bolaget King, som ligger bakom Candy Crush Saga, grundades av Stockholmsbaserade Sebastian Knutsson, Lars Markgren, Patrik Stymne och Thomas Hartwig år 2003. Candy Crush Saga går ut på att användaren samlar poäng genom att lägga godisbitar i olika formationer. Spelet lanserades år 2012 för smartphones samt som en facebookapplikation. Våren 2015 sålde grundarna bolaget till dataspelsjätten Activision Blizzard.

Foto: Hannes Söderlund

Thomas Sandell

Arkitekt

En av vår tids mest uppmärksammade arkitekter och formgivare, känd för byggnader som Stockholmsbörsen och Gåshaga brygga på Lidingö. Han har också formgivit inredningar åt Ordning & Reda, Polarn & Pyret, restaurang East och Moderna museet. Bland de designpriser han belönats med finns nio Utmärkt Form 1984–1994 och tyska Red Dot Award 2001. Han har arbetat med flera möbelproducenter, som Capellini, Svenskt Tenn, Asplund, Room och Ikea.

Foto: Louise Billgert

Tim "Avicii" Bergling

DJ och musikproducent

Spelar för fullsatta arenor världen över och har haft stora framgångar med låtar som Levels och Wake me up. Har två gånger utsetts till världens tredje bästa DJ av tidningen DJ Magazine och fick Regeringens Musikexportpris 2013. Han har samarbetat med världsartister som Madonna, Robbie Williams och Lenny Kravitz.

Foto: Sean Eriksson

Tomas Alfredson

Filmregissör

Regisserade tv-serien Bert och långfilmen Bert – den siste oskulden. Som medlem i Killinggänget stod han för regin av Torsk på Tallinn 1999. Det stora genombrottet kom med filmen Låt den rätte komma in, som utsågs till bästa film vid Tribeca Film Festival i New York och belönades med fem Guldbaggar, bland annat för bästa regi. På den internationella scenen har han regisserat uppmärksammanded Tinker, Tailor, Soldier, Spy, som blev Oscarsnominerad.

Foto: Mikael Jansson

Tove Lo

Artist och låtskrivare

Upptäcktes som låtskrivare genom samarbete med musikproducenten Max Martin. Hon har skrivit låtar till flera artister, bland andra Icona Pop. Hennes genombrott som sångerska kom med hitlåten Habits, som nådde tredjeplatsen på Billboardlistan och listades bland årets bästa låtar 2014 av amerikanska musiktidningen Rolling Stone. Fick pris som Årets nykomling på P3 Guld-galan 2015.

Foto: Johannes Helje

Up and coming

Framtida Stockholmsstjärnor

Foto: Peter Phillips

Up and coming

Framtida Stockholmsstjärnor

Foto: Peter Phillips

Veronica Maggio

Sångerska och låtskrivare

Med sitt första album, Vatten och bröd, satte hon genast en helt ny ton för hur den svenska popmusiken kom att låta i framtiden. Hennes texter tar avstamp i de små berättelserna, nästan filmsekvensliknande historier som oftast utspelar sig i hennes direkta närhet. Hon har fått flera utmärkelser, till exempel Grammis för bästa låtskrivare, årets pop och årets kompositör.

Foto: Dan Monick

I utställningen i Terminal 2 och 5 ser du också:

 • Alfred Nobel – kemist och uppfinnare
 • Anna Haupt och Terese Alstin – industridesigners
 • Astrid Lindgren – författare
 • August Strindberg – författare, dramatiker och konstnär
 • Birger jarl – Stockholms grundare
 • Björn Borg – tennislegendar
 • Carl Michael Bellman – skald
 • Carl Milles – skulptör
 • Carl von Linné – vetenskapsman
 • Christer Fuglesang – docent i partikelfysik, rymdfarare
 • Estrid Ericson – formgivare
 • Gunnar Asplund – arkitekt
 • Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia
 • Håkan Lans – uppfinnare
 • Ingmar Bergman – regissör
 • Jussi Björling – operasångare
 • Lasse Hallström och Lena Olin – regissör och skådespelare
 • Povel Ramel – kompositör, revyförfattare, pianist och komiker
 • Raoul Wallenberg – diplomat
 • Stellan Skarsgård – skådespelare
 • Stikkan Anderson – kompositör, musikförläggare och manager
 • Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle
 • Yankho – skådespelare, musiker och programledare