Gå till innehåll

Godaste räkmackan serveras i Stockholm

2011-10-14, kl. 08:40

Sveriges godaste räkmacka serveras i Stockholm. Resenärerna har provsmakat en Stockholmsmacka från restaurang Hav och en Göteborgsmacka från Feskarbröderna, och därefter röstat på den godaste. Röstsiffrorna blev 66 procent för Stockholm, 34 procent för Göteborg.

Sveriges godaste räkmacka serveras i Stockholm. Sammanlagt har 200 räkmackor testats på Stockholm Arlanda Airport och på Göteborg Landvetter Airport, 100 räkmackor från vardera tävlande. Resenärerna har provsmakat en Stockholmsmacka från restaurang Hav och en Göteborgsmacka från Feskarbröderna, och därefter röstat på den godaste. Röstsiffrorna blev 66 procent för Stockholm, 34 procent för Göteborg.

Stadskampen i räkmacka har varit en uppvärmning inför Räkmackans dag, som firas idag fredag den 14 oktober och under den kommande helgen på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Då kommer alla restauranger som serverar räkmackor att lägga lite extra kärlek på denna maträtt och det kommer finnas värdinnor som guidar till exakt den räksmörgås som resenärerna vill ha.

- Få andra svenska rätter är så starkt förknippade med resan som räkmackan - det är en rätt att resa med, det är Sveriges resenärers ständiga färdkost och det är naturligt att vi firar Räkmackans dag särskilt på våra flygplatser. Stadskampen i räkmacka har varit vårt sätt att inkludera resenärerna i Räkmackans dag och visa att både stockholmare och göteborgare har anledning att fira, även fast Stockholm har särskilt stor anledning att fira idag, säger Roel Huinink, vd ASDC, Arlanda Schiphol Development Company, som driver restauranger och butiker på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.

Totalt 364 000 räkmackor konsumeras varje år på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Till dessa behövs 60 ton räkor. På Stockholm Arlanda Airport läggs årligen 42 ton räkor på bröd, resterande 18 ton står Göteborg Landvetter Airport för.

Traditionellt sett består en räkmacka av räkor, majonnäs, ägg, kaviar och citron.
Men på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport finns det många olika varianter. Allt ifrån svenska klassiker till japanska varianter med kräftstjärtar och wasabi. Smörgåsarna säljs från ministorlek, som är stor som en munsbit, till XL, som innehåller 200 gram räkor. Utbudet varierar givetvis mellan flygplatserna.
Se gärna filmen, där mat- och dryckeshistorikern Edvard Blom berättar om räkmackans historia och hur den blev en del av den svenska reseupplevelsen.

Filmen finns tillgänglig på: http://www.youtube.com/watch?v=iLRWjXjbd8w 


För mer information:
Roel Huinink, vd ASDC (Arlanda Schiphol Development Company),
0709-96 28 70
Thomas Cassel, Swedavia, kommersiell chef Stockholm Arlanda Airport,
0733-22 92 20
Linda Svedborg, Swedavia, kommersiell chef Göteborg Landvetter Airport,
0734-23 91 78