Gå till innehåll

Köpa lyxig parfym – ett måste på flygplatsen

2014-02-12, kl. 13:00

Att köpa exklusiv parfym och kosmetika är en självklar start på utlandssemestern för många svenskar. 17% köper exklusiv damparfym på flygplatserna, 10% shoppar billigare damdofter. 10% shoppar exklusiv herrparfym och 10% handlar exklusivt smink. Det visar undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo genomfört med 2 000 personer som flugit på semesterresa det senaste året.

Att köpa exklusiv parfym och kosmetika är en självklar start på utlandssemestern för många svenskar, kvinnor som män. 17 procent köper exklusiv damparfym på flygplatserna, och 10 procent shoppar billigare damdofter. 10 procent shoppar exklusiv herrparfym och 10 procent handlar exklusivt smink. Det visar den färska undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med 2 000 personer som flugit på semesterresa det senaste året. Syftet har varit att kartlägga svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen.

Undersökningen visar bland annat att många svenskar prioriterar utlandssemestern i högre grad i dag än för 5-10 år sedan, trots den ekonomiska krisen. Dessutom betyder upplevelsen på flygplatsen allt mer. Fler än sju av tio resenärer anser att flygplatsatmosfären är viktig för reseupplevelsen.

−  Vi ser en tydlig trend att den tid då flygplatsen bara var ett väntrum definitivt är förbi. Dagens resenärer förväntar sig mer, att flygplatserna har lyxig och inspirerande shopping - och många kommer tidigare för att uppleva den kosmopolitiska känslan. Många gillar flygplatsernas stora sortiment med närmare 200 varumärken. Populärt är även de mindre förpackningarna av parfym och kosmetika, travel exclusives-produkterna, som gör det möjligt att prova på nya dofter och märken. Undersökningen visar också att majoriteten av resenärerna efterfrågar mer prisvärd, exklusiv shopping, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Majoriteten av de tillfrågade (55 procent) föredrar att vara på flygplatsen minst en timme innan avgång och nära fyra av tio vill vara på plats mer än två timmar i förväg. Detta för att få tid till shopping och besök på caféer, restauranger och barer. Var tionde vill helst av allt ägna väntetiden åt att shoppa, och exklusiv damparfym är det vanligaste inköpet i kategorin dofter och kosmetika. En ansenlig del av reskassan spenderas redan på flygplatsen. Vanligast är att spendera ungefär 500 kronor på flygplatsshopping, men så många som var femte resenär lägger 1 000 kronor eller mer.

-  Under året har det skett en storsatsning på parfym och kosmetika i utbudet. Som ett led i detta är butikerna på Arlanda och Landvetter numera bemannade med bland annat personal shoppers och doftexperter. Här finns nu även pedagogiska ”dofthjul” och ”doftkartor” för att inspirera och utbilda resenären att välja rätt personlig doft för olika tillfällen. Vidare har Arlanda gjort omfattande renoveringar och öppnat butiker under året såsom Victora’s Secret. Prisnivåerna på parfym och kosmetika är 20 procent lägre än motsvarande priser i city, för att möta resenärernas önskemål om prisvärd, exklusiv shopping, säger Roel Huinink, VD på Arlanda Schiphol Development Company AB, som ansvarar för utveckling av butiker, restauranger och kommersiell service på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.

På grund av stor efterfrågan görs nu också ett rejält ”lyxlyft” i shoppingutbudet på Arlanda genom att man öppnar en butiksyta för premiumparfymer. Här finns ett kvalificerat utbud av sällsynta nischdofter från exklusiva varumärken som Xerjoff, l’Artisan Parfumeur, Penhaligon’s, Tiziana Terenzi, Bond N°9, Parfums d’Orsay och The Different Company.  

Taxfreetoppen 2013 (källa: försäljningssiffror från The Nuance Group som driver taxfreebutikerna på Swedavias samtliga tio flygplatser)

Mest sålda 2013 - Parfym:

1

Clean Warm Cotton EDP 60ml

2

D&G Light Blue EDT 50ml

3

Paco Rabanne 1 Million EDT 100ml

4

Armani Acqua Di Gioia EDP 50ml

5

Armani Acqua Di Gio Homme EDT 50ml

6

JPG Le Male EDT 75ml

7

Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh EDT 75ml

8

Paco Rabanne 1 Million EDT 50ml

9

Boss Bottled EDT 50ml

10

V&R Flowerbomb EDP 50ml

Mest sålda 2013 - Hudvård och kosmetika:

1.  Biotherm Lait Corporel 400ml

2.  Biotherm Deo Pure Roll On 75ml

3.  Arden Green Tea Honey Drops BC 500ml

4.  Boss Bottled Deo Stick 75g

5.  Lancome Hypnose Mascara, BLACK

6.  Lancome Definicils Mascara, NOIR INFINI

7.  Clarins Take Off Essentials Skincare Set

8.  Boss In Motion Deo Stick 75g

9.  Boss Bottled Night Deo Stick 75ml

10.  Clarins Moisture Rich Body Lotion 400ml

11.  Hugo Deo Stick 75g

12.  Biotherm Homme Day Control Deo Roll On75ml

13.  Hugo Element Deo Stick 75g

14.  Biotherm Deo Pure Eco Roll On 75ml

15.  Kanebo Mascara Volumising, BLACK

Fler resultat ur Resenären:

·  Vanligast är att spendera ungefär 500 kronor på flygplatsshopping. Var femte resenär lägger
1 000 kronor eller mer. Unga spenderar generellt mindre på shopping än andra ålders­grupper.

·  Kvinnor i åldersgruppen 50-64 år är de som oftast spenderar mer än 1 000 kronor på shopping på flygplatserna

·  Personal shopper efterfrågas mest av resenärer från Kalmar och från Skåne, samt av kvinnor i åldern 30-49 år.

·  Doftexperter efterfrågas mest av resenärer från Halland, samt av kvinnor i åldern 50-64 år.

·  Lyxigare shopping efterfrågas mest av kvinnliga resenärer och av resenärer från Skåne och Stockholm.

·  Kvinnor i åldersgruppen 50-64 år är de som är de som är mest intresserade av att shoppa exklusiv (dam-)parfym. Resenärer från Halland och Skåne och män är mest intresserade av exklusiv (herr-)parfym. Resenärer från Västerbotten och Dalarna är minst intresserade av att shoppa exklusiv (herr-)parfym.

·  Kvinnliga resenärer och resenärer från Västra Götaland och Halland är de som är mest intresserade av exklusivt smink.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Den är webbaserad och genomfördes den 30 september - 9 oktober 2013. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt gjordes 9 067 intervjuer, varav 4 594 svarade ja på frågan om de flugit på semesterresa det senaste året och därmed utgör basen för undersökningsresultaten. För riksresultaten är basen 2 000 personer.