Gå till innehåll

Ny direktlinje till Tokyo från Stockholm med japanska ANA

2019-11-19, kl. 07:06

Stockholm Arlanda Airport utökar antalet långlinjer när Japans största 5-Star flygbolag ANA (All Nippon Airways) startar en direktlinje mellan Stockholm och Tokyo till sommaren. Det är över 30 år sedan Arlanda hade en direktförbindelse till Tokyo. Linjen blir nu den snabbaste flygvägen från Skandinavien till Japan, som är en av Sveriges viktigaste exportmarknader i Asien.


Med start till sommaren kommer ANA, som är Japans största flygbolag, flyga direkt mellan Stockholm och Tokyo. Cityflygplatsen Tokyo Haneda är det stora inrikesnavet för att nå fler destinationer i Japan. Tokyo Haneda är även Japans största flygplats med 87 miljoner passagerare samtidigt som den rankas som en av de bästa flygplatserna i världen när det gäller punktlighet.

– Japan är en av Sveriges viktigaste handelspartners och under senare tid har vi sett betydande japanska investeringar i Sverige. Den nya direktlinjen är efterlängtad bland svenska exportföretag och den kommer att stärka den svenska besöksnäringen. Vi är mycket glada över att tillgängligheten mellan Sverige och Asien nu kraftigt stärks genom den satsning som ANA gör på Arlanda, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Antalet resenärer som flög mellan Stockholm och Tokyo har ökat med hela 50 procent under det senaste året. Med det växande affärsutbytet mellan länderna och ett stort antal turister som reser i båda riktningarna växer behovet av större tillgänglighet mellan länderna.

Japan rankas som Sveriges största exportmarknad i Asien efter Kina. Cirka 150 svenska företag är etablerade i Japan, både storföretag och start-up-bolag som verkar inom världens tredje största ekonomi. Sverige är i sin tur den största nordiska exportmarknaden för Japan och 160 japanska bolag är verksamma här. 

- Vi ser en allt större efterfrågan på resor till Japan. ANA ökar nu antalet internationella flyglinjer samtidigt som Tokyo Haneda expanderar för att anpassa sig till den växande marknaden för inkommande japansk turism. Den nya direktlinjen kommer att göra resandet smidigare för passagerare som nu kan flyga direkt till Japan och enkelt transferera genom vår "dual-hub"-strategi, säger Seiichi Takahashi, Senior Vice President för ANA.

Den nya direktlinjen med det femstjärniga flygbolaget ANA kommer att vara den snabbaste flygvägen från Skandinavien till Japan. Utan mellanlandningar blir det en mer klimatmässigt hållbar flygning samtidigt som frakten gynnas av snabbare godstransporter.

– Vi är många som länge jobbat för fler direktlinjer från Arlanda och Stockholm så det här är ett mycket välkommet besked. Direktlinjer underlättar för både näringslivet och resenärer. Jag kan bara gratulera alla som nu kan resa till Japan på ett smidigare sätt. Det kommer att betyda mycket för hela Sverige, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd Stockholms stad.

Svenska Ambassaden och Business Sweden i Tokyo samt Stockholm Business Region med dotterbolagen Invest Stockholm och Visit Stockholm har spelat en viktig roll för etableringen av den nya direktlinjen mellan Stockholm och Tokyo.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se