Gå till innehåll

Plus åtta procent på Arlanda i oktober

2013-11-06, kl. 16:16

Antalet passagerare på Stockholm Arlanda Airport ökade med åtta procent under oktober månad. Utrikestrafiken ökade med hela nio procent och inrikestrafiken, som i princip legat oförändrad i flera år, ökade med fem procent.

Under oktober månad reste 1 895 087 resenärer via Arlanda. Antalet utrikesresenärer var 1 414 365 (+9%) och antalet inrikesresenärer 480 722 (+5%) jämfört med samma månad förra året. De destinationer som ökade mest var New York, Paris och London.

Att döma av trafikstatistiken har de städer som både är attraktiva affärsdestinationer och attraktiva weekendresmål haft en mycket positiv utveckling under hela hösten. Särskilt resandet till New York har haft en stark utveckling, sedan Norwegian öppnade ytterligare en direktlinje i juni, och ökade ytterligare med hela 40 procent under oktober.

– De senaste sex månaderna är de högst trafikerade någonsin på Arlanda, och det finns en fortsatt stor efterfrågan på effektiva transporter. Ökningen som till stor del beror på den starka svenska ekonomin har lett till fler flyglinjer och ett ökat resande till och från Stockholmsregionen, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Trots fler destinationer och tätare avgångar från Arlanda har beläggningsgraden i flygplanen varit fortsatt hög under oktober. Detta är positivt för flygbolagens ekonomi och bidrar till att minska utsläppen per passagerare.