Gå till innehåll

Sommarresandet är i full gång - kom tre timmar före avgång till Arlanda - nya åtgärder för att hantera kösituationen

2022-06-17, kl. 13:33

Sommarresandet är i full gång och på Stockholm Arlanda Airport väntas de kommande dagarna höra till de mest reseintensivaste på året. Det innebär ett högt tryck på hela flygplatsen och risk för längre väntetider till såväl incheckning som bagagelämning och säkerhetskontroll.

Swedavia ber alla som ska ut och resa att vara på plats när incheckning och bagageinlämning öppnar och som en generell rekommendation upp till tre timmar före avgång på Arlanda. Att vara på plats tidigare än tre timmar skapar risk för trängsel och extra långa köer. För att underlätta för resenärerna har öppettiderna i säkerhetskontrollen i Terminal 5 utökats och utöver Ryanair flyttas nu fler flygbolag successivt till Terminal 4, men även till Terminal 2.

Samtliga tre stora terminaler är nu öppna på Arlanda. Terminal 2, Terminal 4 och Terminal 5. Möjlighet till incheckning och säkerhetskontroll finns i alla tre terminaler. Resenärer checkar in i den terminal där flygbolaget har sina diskar. En helt ny gång förbinder nu Terminal 4 med Terminal 5. Gången innebär att resenärer nu kan nå samtliga gater från de tre säkerhetskontrollerna. Den som har checkat in sitt bagage kan därmed använda vilken säkerhetskontroll i Terminal 5 eller 4 som helst. Bemanningen i säkerhetskontrollerna kommer att balanseras utifrån behov.

Swedavia utvärderar löpande nya åtgärder för att hantera situationen på flygplatsen och vidtar ytterligare åtgärder för att avlasta Terminal 5. Förutom Ryanair ser Swedavia även över om andra flygbolag och charterflighter temporärt och långsiktigt successivt kan flyttas till Terminal 4, men också Terminal 2.

Den generella rekommendationen från Swedavia är att resenärer bör vara på plats på Arlanda upp till tre timmar före avgång. Det är oftast då flygbolagens incheckning och bagagelämning öppnar. Den egna resan avgör alltid hur lång tid innan flyget avgår man som resenär behöver vara på plats.

Att vara på plats tidigare än tre timmar före avresa ökar risken trängsel och längre köbildning, särskilt i säkerhetskontrollerna i Terminal 5. Oftast finns risk för köbildning under morgontimmarna på Arlanda då ett stort antal resenärer avreser samtidigt.

Vid risk för stor trängsel kommer Swedavia under helgen att begränsa tillträdet till Terminal 5 av säkerhetsskäl. Endast resenärer med mindre än tre timmar till avgång kommer då att släppas in.

Swedavia kommer att ha ett stort antal medarbetare och extrapersonal på plats för att hjälpa resenärer mellan de olika säkerhetskontrollerna och även de resenärer som är i tidsnöd.

Faktorer som avgör när man som resenär ska vara på plats är i första hand vilket flygbolag man reser med, tid för resan, om man ska checka in eller inte. För den som ska passera gränskontrollen kan det behövas ytterligare tid. Resenär som bara har handbagage kan passera säkerhetskontrollen direkt.

Swedavia har även utökat öppettiderna för när säkerhetskontrollen i Terminal 5 öppnar. Exempelvis öppnar F-kontrollen i Terminal 5 redan klockan 01.15 under lördag och söndag. För mer information om öppettiderna i säkerhetskontrollen: säkerhetskontrollen öppnar.

För att underlätta för resenärer om vilken tid incheckning öppnar för respektive flygbolag finns en ny funktion på Arlandas webbplats, klicka på din avgång. Information om incheckningstid finns för de allra flesta avgångar.

Tips till resenärer inför flygresan: Allt du behöver veta inför din resa | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.