Gå till innehåll

Stockholm Arlanda Airport tog hem kampen om bästa räkmackan

2022-10-14, kl. 09:00

I veckan provsmakade Catarina ”Matfashionistan” König och Johan ”Matgeek” Hedberg tio räkmackor från Arlanda och Göteborg Landvetter Airport för att utse den bästa räkmackan inför Räkmackans dag. Det blev slutligen Arlanda som tog hem segern.


Smak, utseende och prisvärde. Det var de tre kriterierna som Catarina König och Johan Hedberg bedömde då de provsmakade tio räkmackor på Stockholm Arlanda Airport i veckan. Åtta av räkmackorna kom från olika restauranger på Arlanda och två stycken liftade med flyg från Landvetter samma morgon som eventet genomfördes. Catarina och Johan kände inte till vilka restauranger som bidrog med vilken räkmacka.

Catarina ”Matfashionistan” König, känd från ”Sveriges mästerkock” 2016 och ”Decenniets mästerkock” 2020, och Johan ”Matgeek” Hedberg, som driver en av Sveriges största matbloggar på YouTube, fick bokstavligt talat något att bita i när de skulle utse den bästa räkmackan. Det var inte helt lätt då flera av de räkmackor som serverades höll hög klass. Johan Hedberg uppskattade de räkmackor som stack ut med otraditionella ingredienser som picklad lök, löjrom och lime medan Catarina König ansåg att räkmackan ska vara av det mer klassiska slaget.

- Jag är så konservativ med räkmackor, konstaterade Catarina König.

En klassisk räkmacka består vanligen av bröd, smör, räkor, majonnäs, ägg, grönsaker, citron och dill. Räkorna ska vara handskalade och majonnäsen ska helst vara hemlagad.

Efter att ha smakat sig igenom de tio uppdukade räkmackorna så kunde Johan och Catarina till sist utse en favorit. Den bästa räkmackan kom enligt juryn från restaurang Eatery i Terminal 5 på Arlanda och det som avgjorde var dels kvalitén, brödet och smaken i förhållande till priset.

- Brödet tillför så mycket smak. Det här fasta brödet under med mycket korn, det blir bitar, det trivsamma tuggmotståndet. Jag gillar sånt här riktigt redigt mörkt rågbröd. Eaterys räkmacka förtjänar ett hedersomnämnande, en räkmacka som kostar så lite men levererar så mycket, säger Johan Hedberg.

- Det här är en flygplatsmacka för mig, det är Arlanda. Den är väldigt god, säger Catarina König.

  Eventet på Arlanda anordnades med anledning av att det är Räkmackans dag den 14 oktober. Räkmackans dag instiftades av Stockholm Arlanda Airport år 2010 eftersom Arlanda tillsammans med Landvetter säljer cirka 5000 räkmackor i veckan, det blir 260 000 på ett år. Räkmackan är den mest sålda produkten på flygplatserna och det finns totalt 10 ställen på Arlanda, och tre på Landvetter där man kan köpa en räkmacka.

  Räkmackans dag

  1. East & West, ARN, 110 g, 159 kronor
  2. Taste by Nordrest, ARN, 150 g, 199 kronor
  3. Café Ritazza, ARN, 100 g, 209 kronor
  4. Sky Café, ARN, 200 g, 189 kronor
  5. Food Market, GOT, 100 g, 185 kronor
  6. Eatery, ARN, 100 g, 159 kronor
  7. Pontus in the Air, ARN, 185 g, 285 kronor
  8. RC, ARN, 100 g, 135 kronor
  9. Scrimshaw Bar, GOT, 140 g, 239 kronor
  10. Sky Horizon, ARN, 249 g, 249 kronor