Gå till innehåll

Stockholmaren flyger oftare på semester än genomsnittet – och vill checka in själv på flygplatserna

2013-12-19, kl. 10:30

I dag lanserar Swedavia som driver Stockholm Arlanda Airport och Bromma Stockholm Airport undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo. Den visar bland annat att upplevelsen på flygplatsen blir allt viktigare, och att fler stockholmare än riksgenomsnittet valt att flyga på semesterresa det senaste året. Stockholmaren vill också i högre grad än andra checka in väskorna själv via automat.

I dag lanserar Swedavia som driver Stockholm Arlanda Airport och Bromma Stockholm Airport undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo. Den har genomförts för att kartlägga svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Det visar sig bland annat att upplevelsen på flygplatsen blir allt viktigare. En av de saker som framkommer är att fler stockholmare än genomsnittet valt att flyga på semesterresa det senaste året. Hela 64 procent av de boende i Stockholm har gjort det, att jämföra med 53 procent av svenskarna i stort. Stockholmaren vill också i högre grad än andra checka in väskorna själv via automat, än med personlig service över disk.

- Vi ser att svenskarna prioriterar utlandsresor i högre grad i dag än för några år sedan och att stockholmarna i tydligt högre utsträckning än genomsnittssvensken uppger att man flugit på semesterresa det senaste året. En annan tydlig trend är resenärerna ser flygplatsernas atmosfär, interiör, service och utbud ses som en viktig del av reseupplevelsen, och vad gäller det har vi på Arlanda gjort stora insatser det senaste året. Vi har till exempel genomfört omfattande renoveringar av lokalerna, satsat på mer attraktiv shopping med nya butiker, utvecklat mat- och dryckesutbudet och även genomfört pilotprojekt som att öppna egen Kids Track till säkerhetskontrollen för barnfamiljer, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Undersökningen Resenären, som nu genomförts för andra året, visar vilka val svenskarna gör i samband med sin semester och hur de beter sig inför resan. 2013 års rapport visar att hela 41 procent av stockholmarna prioriterar utlandssemester mer i dag än för 5-10 år sedan. Anledningarna är främst att man vill uppleva något speciellt (58 %), att det blivit enklare (32%) eller att behovet av avkoppling ökat i takt med samtidens krav på ökad tillgänglighet (23%).

På en flygplats är stockholmare förväntansfulla och glada - 69 procent anser att atmosfären är viktig för reseupplevelsen. Stockholmarna är visserligen mer intresserade än övriga svenskar av att uppdatera Facebook och Instagram innan de reser, 29 procent av resenärer från Stockholm gör det, att jämföra med 23 procent i hela riket. Men det man helst vill göra på flygplatserna är ändå att umgås på riktigt och samtala med sitt resesällskap, långt från den ständigt uppkopplade vardagen. På flygplatsen vill stockholmaren helst prata med sitt resesällskap (22%), fika (14 %) och shoppa (11%). Man är också intresserad av att checka in själv i automat istället för att göra traditionell incheckning över disk.

- På Bromma Stockholm Airport arbetar vi hela tiden med att ytterligare förbättra för resenärerna så att vistelsen på flygplatsen innebär glädje och förväntan – och så att allt går så smidigt och effektivt som möjligt. Vi ser att stockholmarna mer än andra önskar så kallad self-service med incheckning i automater, i Stockholm har 52 procent svarat att man föredrar self-service, att jämföra med 41 procent nationellt. Det ligger helt i linje med att vi på Bromma nyligen satsat stort på automatisk incheckning vilket redan fått stort genomslag hos resenärerna, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport

Förutom shopping och bra mat tycker svenskarna att en bra flygplatsatmosfär karaktäriseras av rena och snygga lokaler, låg ljudnivå, bra information samt gott om sittplatser.

Ladda ner hela Resenären-rapporten här: www.swedavia.se/resenaren

Resultat ur Resenären

 • Den vanligaste orsaken till att man prioriterar utlandssemester högre idag är för att man vill uppleva något speciellt (47%). Det gäller framförallt 18-29 åringar (60%) samt personer i Stockholms- (58%) och Jönköpingsområdet (56%).

 • Äldre resenärer (50-64 och 65-79 år) inspireras av sina tidigare resor i valet av destination

 • I Kalmar län (39%), Halland (47%) och Norrbotten (37%) planerar en större andel personer sin resa minst sex månader innan avresa jämfört med 30 procent i övriga Sverige.

 • 36 procent vill vara på plats på flygplatserna mer än 2 timmar i förväg för att shoppa, äta och insupa atmosfären. Resenärer från Gävleborg, Halland, Örebro, Dalarna och Södermanland spenderar längst tid i förväg på flygplatsen.

 • Den känsla som dominerar bland resenärer när de kommer till flygplatserna är förväntan, och det är starkast bland personer boende i Värmland (81%) och Dalarna (också 81%).

 • Kvinnor packar i tydligt högre utsträckning än män ner penna, mediciner, tuggummi och smink i handbagaget. Män tar istället i högre utsträckning med dator/iPad och kondomer.

 • Kvinnor köper på flygplatsen helst något att läsa (32%) och exklusiv damparfym (28%). Männen inhandlar gärna sprit och helst av den finare sorten (40%).

 • Mer än var sjätte man spenderar helst tiden fram till avgång i baren och det gäller framförallt män i åldern 30-49 år (22%).

 • De äldre männen mellan 65-79 år föredrar att fika (26%).

 • Kvinnor ägnar helst flygplatstiden till att umgås och prata med sitt ressällskap (23%).

 • Kvinnor är också de som anser att det är viktigt att flygplatser strävar efter att vara så miljövänliga som möjligt (86%).

 • Billigare shopping och mat från hela världen är det som resenärerna allra helst önskar på flygplatser.

 • 23 procent av de tillfrågade uppdaterar sin Facebookstatus eller gör ett Instagraminlägg på flygplatsen innan avresa.

 • Pocketböcker är den överlägset mest populära läsformen under resan (54%) följt av tidningar/magasin (20%) och svenskarna vill helst läsa ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman eller ”Inferno” av Dan Brown.

Resultat för Stockholms län

 • 681 personer från Stockholms län har intervjuats, varav basen för de resultat som rapporteras här framför allt utgörs av de 420 som svarade att de har flugit på semesterresa det senaste året.

 • Bland stockholmarna bestämmer sig 42 procent av resenärerna för resmål mer än tre månader i förväg, 30 procent mer än sex månader och 19 procent en månad i förväg.

 • Vad gäller inspiration i valet av destination så uppger de flesta svenskar att man själv kommit på sitt resmål eller att man blivit inspirerad av en tidigare resa. I Stockholmsområdet svarar dock en tydligt högre andel att de blivit inspirerade genom vänner/släktingar/bekanta som besökt resmålet - 23 procent av stockholmarna svarar så, att jämföra med 18 procent av svenskarna i genomsnitt. Men det är också vanligare att stockholmarna väljer resmål utifrån att de ska hälsa på släktingar/vänner, 20 procent av stockholmarna inspireras av det, att jämföra med 13 procent av svenskarna i genomsnitt.

 • I handbagaget packar man helst penna (60%), kamera (50%) och mediciner (43%). Smink är betydligt vanligare i stockholmarnas handbagage än i övriga svenskars – 22 procent av stockholmsresenärerna packar ned det, att jämföra med 17 procent i övriga landet.

 • Man vill vara på flygplatserna minst en timma innan (57%), eller två timmar innan (33%). Endast åtta procent har svarat högst 30 minuter.

 • På flygplatserna känner stockholmaren förväntan (66%), glädje (48%) och behov av toalett (19%).

 • Stockholmaren föredrar self-service incheckning (52%) framför personlig sådan (41%).

 • På flygplatserna vill man helst prata med sitt resesällskap (22%), fika (14%) och shoppa
  (11%).

 • För de flesta (69%) är atmosfären på en flygplats viktig.

 • Man efterfrågar billigare shopping (43%), food court med mat från jordens alla hörn (40%) och bättre jobbmöjligheter (27%) - stockholmarna är mer intresserade av bättre jobbmöjligheter på flygplatser än genomsnittssvensken, där bara 20 procent efterfrågar detta.

 • Hela 41 procent upplever att de prioriterar utlandssemester mer i dag än för 5-10 år sedan. Anledningarna är främst att man vill uppleva något speciellt (58%), att det blivit enklare
  (32 %) eller att behovet av avkoppling ökat i takt med samtidens krav på ökad tillgänglighet (23%).

 • Helst äter man smörgås (37%), varm mat (14%) eller snabbmat (13%) och dricker öl (20%), kaffe (32%), vin (11%) eller läsk (11%).

 • Man shoppar helst fin sprit (34%), reselektyr (31%) eller svensk choklad (20%) och spenderar cirka 500 kronor (39%), upp till 100 (29%) eller så mycket som cirka 1 000 kronor (15%).

 • Att en flygplats satsar på att vara så miljövänlig som möjligt upplevs som viktigt av hela 81 procent av stockholmarna.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Den är webbaserad och genomfördes den 30 september - 9 oktober 2013. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt gjordes 9 067 intervjuer, varav 4 594 svarade ja på frågan om de flugit på semesterresa det senaste året och därmed utgör basen för undersökningsresultaten. För riksresultaten är basen 2 000 personer.

För mer information, kontakta:

Swedavias pressavdelning, tel 010-10 90 100 alternativt press@swedavia.se