Gå till innehåll

​Storsatsning på vego på svenska flygplatser

2017-05-24, kl. 11:18

Enligt en ny undersökning från Kantar SIFO äter svenskarna allt mer vegetariskt och många säger att de kommer att äta ännu mer vegetarisk mat framöver. Nu svarar Swedavia upp mot den tilltagande efterfrågan som finns och ökar utbudet av vegorätter tillsammans med restaurangerna på Swedavias flygplatser över hela landet.

Svenskarna kommer att äta allt mer vegetarisk mat under de närmaste fem åren, och störst är ökningen i storstäderna. En undersökning som Kantar SIFO har gjort på uppdrag av Swedavia visar att var femte svensk idag äter vegetariskt flera gånger i veckan.4 av 10 tror också att de kommer att äta mer vegetariskt om ett år än de gör idag.

– Vad vi kan se utifrån svaren i vår undersökning är att fler än hälften uppger att det främsta skälet till att välja vegetariskt är för att det är godare. Andra starka orsaker är hälsoskäl och för att man tror att det är bättre ur miljösynpunkt, säger Nina Sandler, affärschef för Retail, Food & Beverage på Swedavia.

För att svara på den tilltagande efterfrågan har Swedavia tillsammans med restaurangerna på 7 av deras 10 flygplatser i ett gemensamt projekt utökat både utbudet och kommunikationen av ett vegoutbud. På till exempel Arlanda handlar det om över 90 rätter, från helt vegetariska till lakto-ovo-vegetariska, på flygplatsens 50 olika restauranger och caféer.

– För oss handlar det om att tillsammans med restaurangerna på flygplatserna erbjuda resenärerna vad de efterfrågar. I det här projektet har vi arbetat med att utveckla och synliggöra utbudet, för att göra det enkelt för resenärer att ta del av det och välja något som passar dem oavsett vilken av våra flygplatser de reser från, säger Nina Sandler.

De vegorätter som erbjuds på Stockholm Arlanda Airport finns här: https://www.swedavia.se/arlanda/mat-dryck/

Övriga flygplatser som erbjuder vegorätter är Bromma Stockholm Airport, Luleå Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport.

Om undersökningen:

1 632 online-intervjuer har genomförts av Kantar SIFO under perioden 6 – 13 mars 2017.
Målgrupp: allmänheten, 18-79 år.

Frågor:

  1. Hur ofta äter du vegetarisk mat, en måltid helt fri från fisk-, fågel-, vilt-, fläsk- och nötkött?

    Aldrig: 15%

    Någon gång om året: 19%

    Någon gång i månaden: 23%

    Ungefär en gång i veckan: 20%

    Flera gånger i veckan: 19%

    Alltid: 4%

    Tveksam / Vet ej 1%

  2. Varför väljer du att äta vegetariskt?

    För hälsan: 42%

    För miljön: 37%

    För djuren: 22%

    För det är godare: 52%

    Det blir billigare: 12%

    Annat: 12%

    Tveksam / vet ej: 7%

  3. Tror du att du kommer äta mer eller mindre vegetarisk mat under 2017?

    Mer vegetarisk mat: 42%

    Mindre vegetarisk mat: 1%

    Oförändrat / som idag: 52%

    Tveksam / vet ej: 5%