Gå till innehåll

Svensk tomte välkomnar internationella besökare på Arlanda

2014-12-05, kl. 10:30

Jultomte, julgran och klassisk svensk julmat. Stockholm Arlanda Airport bjuder internationella resenärer på en riktig svensk jul med allt vad det innebär. Besökarna får en snabbkurs i det svenska julfirandet och får också träffa tomten som berättar om de svenska traditionerna. Det finns också möjligheter att smaka på julmat från ett fint litet julbord.

Julfirandet på Arlanda startar denna vecka och riktar sig i första hand till internationella besökare, som får lära sig hur vi svenskar firar jul: i Sverige klär barnen ut sig till pepparkakor, och tomten kommer med julklappar redan den 24 december. Men han får inte komma för tidigt, nästan alla svenskar ser på Kalle Anka klockan tre.  Det är först därefter som tomten knackar på dörren och delar ut alla julklapparna. Och svenskarna sjunger också - ”Björnen sover” är en av de populära sångerna i juletider.

-  Julfirandet på vår flygplats är ett bra sätt att visa upp lite av Sverige och den svenska kulturen. Vi vet att många utländska resenärer uppskattar det svenska och vad kan vara ett bättre exempel på det än en klassisk svensk jul. Vi hoppas att vårt julfirande ska bli uppskattat och en del i hela reseupplevelsen, säger Kjell Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Julfirandet äger rum i Terminal 5. Tomten reser ner till Stockholm från tomtens eget hem längst uppe i norra Sverige, där han också har sin leksaksfabrik. De utländska resenärerna får smaka på traditionell julmat och får också en liten flyer där de kan läsa om varför och hur vi firar jul i Sverige. Fem punkter finns med i snabbkursen.

1.  Börja i tid. Juldekorationer finns redan från oktober, men det är i december allt äger rum. Den 13 firar vi Lucia och barnen klär ut sig i vita dräkter, eller som pepparkakor

2.  Kalle Anka. Här lär vi oss varför Disney är en självklar del i det svenska julfirandet. Tomten får vackert vänta på Kalle.

3.  Udda sånger. Vuxna svenskar klappar händerna och sjunger sånger som ”Björnen sover”, eller ”Räven raskar över isen”.

4.  Mat och dryck. Det var svenskarna som uppfann smörgåsbordet och i jultider hittar vi bland annat Janssons frestelse, gröt, sill, köttbullar och julskinka. Och förstås den svenska snapsen.

5.  Julgransplundring. Den 13 januari är allt över. Vi äter upp alla matrester och slänger ut juldekorationer, enligt traditionen gärna genom fönstret.