Gå till innehåll

Swedavia bygger morgondagens kontor på Stockholm Arlanda

2012-07-09, kl. 13:00

När Swedavia Real Estate fortsätter utvecklingen av den nya flygplatsstaden Airport City Stockholm blir det i samarbete med entreprenören NCC. Företaget har tilldelats uppdraget att uppföra kontorsbyggnaden Sense Building, den första delen av ett levande kontorskvarter intill terminalerna. Sense Building ska erbjuda 20 000 kvadratmeter kontorsyta och toppmoderna miljöer.

När Swedavia Real Estate fortsätter utvecklingen av den nya flygplatsstaden Airport City Stockholm blir det i samarbete med entreprenören NCC. Företaget har i hård konkurrens tilldelats uppdraget att projektera och uppföra kontorsbyggnaden Sense Building, den första delen av ett levande kontorskvarter intill terminalerna. Sense Building ska erbjuda 20 000 kvadratmeter kontorsyta och toppmoderna miljöer för företag som vill utnyttja de överlägsna kommunikationsmöjligheterna kring flygplatsen.

Sense Building, den första delen i en rad kontorsbyggnader som ska byggas i det framväxande Airport City Stockholm, en flygplatsstad med internationell inspiration som planeras intill terminalerna på Stockholm Arlanda Airport. Ambitionen med Airport City Stockholm är att åstadkomma en hållbar stadsutveckling och en levande stadsmiljö kring Stockholm Arlanda. Flygplatsstäder har vuxit fram kring flera internationella flygplatser i bland annat Hongkong, Dallas och Amsterdam. De skapar både tillväxt och arbetstillfällen samtidigt som de utgör lokala ekonomiska motorer.

– Sense Building är ett otroligt spännande projekt och det känns mycket bra att vi nu har valt NCC som entreprenör, säger Jan Egenäs, vd på Swedavia Real Estate AB. Det här är ett stort steg mot vår vision om en mer levande flygplats som erbjuder företag alla de fördelar vårt överlägsna kommunikationsläge mot Sverige och världen ger. Valet av entreprenör är en viktig milstolpe i projektet.

Stockholm Arlanda är Sveriges viktigaste kommunikationscentrum och en viktig knutpunkt för hela Mälardalen. Avståndet till Stockholms city är bara 20 minuter, vilket enligt Swedavia Real Estate gör området perfekt för fastighetsutveckling. Här finns stora attraktiva ytor och pendlarläget till Stockholm Arlanda är gynnsamt inte bara från Stockholmsområdet och Uppsala, utan även från de växande kommunerna i trakten.

– Det är fantastiskt spännande att vi nu har tagit processen ytterligare ett steg. Sense Building kommer att bli toppmodernt och hålla en hög miljöprofil. Tillgängligheten är helt oslagbar, det handlar om några minuters promenad till såväl tåg, bussar och terminaler, säger Jan Egenäs.

Projektet genomförs genom så kallad partnering, en strukturerad samarbetsform där byggherre, konsulter och entreprenörer gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där parternas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

– Vi är stolta över att få fortsatt förtroende att utveckla Arlandaområdet tillsammans med Swedavia Real Estate. För närvarande håller vi på att färdigställa Clarion Hotell i direkt anslutning till Sense Building, säger Lars Westman, avdelningschef NCC Construction, Avdelning Hus, region Stockholm Mälardalen.

Sense building kommer att miljöklassas enligt Breeam och projektet kommer att sysselsätta mer än 250 personer. Byggnaden beräknas stå färdig för inflyttning i juli 2015.