Gå till innehåll

Unik barnlounge på Arlanda

2011-06-07, kl. 13:10

Att resa med barn kan upplevas stressigt för föräldrar. För att reseupplevelsen ändå ska bli så behaglig som möjligt finns nu chansen för de yngsta resenärerna att börja sin resa med en alldeles egen resa in i sagornas värld.

Idag öppnar Arlandas nya barnlounge i Terminal 5. Loungen, som är ett samarbete mellan Junibacken och Arlanda, är uppbyggd efter Elsa Beskows mest älskade barnböcker. I loungen kan man bland annat krypa in i Hattstugan och Olles stuga, rida på en skogsmus, plocka jättelika blåbär och åka rutschkana nedför en jättekantarell! Eftersom utställningen också är till för lite äldre barn, upp till 12 år, finns även ett hörn där man kan se film, läsa böcker och spela spel.

– Vi vill göra något extra för våra yngsta resenärer och deras familjer så när möjligheten om ett samarbete med Junibacken uppstod så var det ett enkelt val. Vad kan vara bättre än att ge barnen en egen lounge som samtidigt är en lekfull sagovärld som inspirerar till lek och fantasi, säger Peter Bohman som är ansvarig för Arlandas terminaler.

Junibackens utställningar iscensätter kända svenska barnbokförfattares verk och det är med denna utgångspunkt som Arlandas barnlounge är byggd. Genom att kliva in i böckernas värld uppmuntras barn till läsande genom lek. Utställningen Elsa Beskows sagovärld på Arlanda är en 100 kvm stor lekyta som bygger på följande böcker av Elsa Beskow:
Hattstugan (1930), Tomtebobarnen (1910), Puttes äventyr i blåbärsskogen (1901), Olles skidfärd (1907), och Solägget (1932). Böckerna som kommer att finnas på flera språk i loungen gör det möjligt att för en stund lämna Arlandas internationella Terminal 5 för att resa in i sagornas värld.

– Vi är mycket stolta över att vi får den här chansen att sprida barnkultur till ännu fler barn. Vi ser fram emot vårt samarbete med Swedavia och Arlanda och vet att Elsa Beskows sagovärld kommer att glädja många barn som väntar på sin flygresa, säger Ulf Larsson VD på Junibacken.

Elsa Beskow skildrade skickligt den svenska naturen som utgör ett viktigt inslag i samtliga hennes verk. Hennes böcker finns väl representerade på andra språk och hon sägs vara den som introducerade den svenska bilderboken i utlandet. Puttes äventyr i blåbärsskogen var den första boken som översattes, 1903 till tyska, 1912 till danska och 1931 till engelska. Idag finns Elsa Beskows böcker översatta till 19 språk.

– Genom att bygga upp just Elsa Beskows sagovärld i en miljö som Arlandas terminal 5, med många olika nationaliteter i rörelse, passar vi på att visa upp en viktig del av svensk kulturhistoria, säger Peter Bohman.

Elsa Beskows sagovärld utgjorde Junibackens stora temautställning 2008 – 2009 och var en av de mest uppskattade temautställningarna som iscensatts på Junibacken. Utställningen, utformad av scenograf Tor Svae, har byggts om och anpassats för att möta Arlandas yngsta resenärers behov.

Enligt en nyligen genomförd internationell undersökning från Skyscanner.se, prisjämförelsesajten för billiga flyg, där man har frågat över 1000 barnfamiljer om vad man saknar på flygplatser har 7 av 10 barnfamiljer svarat att de vill att flygplatser ska bli mer barnvänliga. 

Läs mer om undersökningen här: http://www.skyscanner.se/nyheter/artiklar/2011/05/009864-barnfamiljer-vill-ha-barnvanligare-flygplatser.html

För mer information, kontakta:
Anders Bredfell, presschef, Stockholm Arlanda Airport, 0708-91 64 01
Jenny Helldahl, kommunikationsansvarig, Junibacken, 0737-04 12 22