Åtta värdefulla tips om du ska resa från Arlanda inför jul och nyår

Stockholm Arlanda Airport gör sig redo för att välkomna fler resenärer inför, och under, jul och nyår. Fler medarbetare kommer finnas i terminal för att hjälpa till på plats. Det finns också några saker som du som resenär kan göra för att få en bra start på resan.

Jul- och nyårshelgerna är en period då många ska ut och resa samtidigt. Det är också helger då många resenärer reser med bagage som man inte annars har, specialbagage, som till exempel skidor, barnvagnar och golfbagar men också julmat och julklappar.

- Vi ser fram emot en ökning av resenärer i jul. Vi har en god planering och har förberett oss med fler medarbetare i terminal som kommer att kunna hjälpa resenärerna på plats. Vi har också en beredskap för att införa tillträdesbegränsningar till Terminal 5 om behovet skulle uppstå för att de som ska flyga i närtid ska få så bra förutsättningar som möjligt. Som under alla reseintensiva perioder då fler flyg avgår samtidigt kan väntetider tillfälligt bli längre. Vi rekommenderar fortsatt resenärer att kontrollera på vår webb/app när incheckning och bagageinlämning öppnar och att vara på plats då. Tidigare än så bidrar till onödig trängsel och du kan få vänta på att få bli insläppt i Terminal 5, säger Charlotte Ljunggren, tf flygplatschef, på Stockholm Arlanda Airport.

Om du inte rest från Arlanda på länge kan det vara bra att känna till att en del förändringar har skett. Terminal 4 öppnades i somras och nu flygs in- och utrikes från både Terminal 4 och Terminal 5. En ny förbindelsegång mellan gateområdena har öppnats innanför säkerhetskontrollen.

- Du når samtliga gater i terminalerna 4 och 5 via tre olika säkerhetskontroller. Kontrollera gärna väntetider i Swedavia-appen eller på webben, tipsar Charlotte Ljunggren.

Det pågår en omfattande utveckling av Arlanda vilket gör att det finns många byggplank. Bakom planken i Terminal 5 växer en ny modern och effektiv säkerhetskontroll samt den nya Marknadsplatsen fram. Marknadsplatsen är den största kommersiella satsningen någonsin på Arlanda och här kommer mängder av spännande restauranger och butiker att öppna. Både den nya säkerhetskontrollen och den första etappen av nya Marknadsplatsen öppnar i början av sommaren 2023.

Förbindelsegången mot T4

Detta kan du som resenär tänka på inför din resa från Arlanda under jul- och nyårshelgerna:

  • Checka in digitalt redan hemma

Många flygbolag erbjuder digital incheckning som öppnar 24-48 timmar innan avgång.

  • Packa julklappar och julmat rätt

Om du har med dig julmat som innehåller vätskor, se till att emballera väl. Packa julmat och inslagna julklappar i det bagage som ska checkas in.

  • Kom i rätt tid

Kom när din incheckning/bagageinlämning öppnar. Tidigare än så bidrar till onödig trängsel och du kan få vänta innan du får komma in i Terminal 5. Reser du endast med handbagage kan du gå direkt till säkerhetskontrollen.

  • Kontrollera vilken terminal ditt flyg avgår ifrån

 Du når samtliga gater i terminalerna 4 och 5 via tre olika säkerhetskontroller. Kontrollerna gärna väntetider i Swedavia-appen eller på webben.

  • Använd automaterna för utskrift av bagagetagg

Använd automaterna på flygplatsen för att ta ut din bagagetagg och checka in om du inte redan gjort det hemma.

  • Har du specialbagage?

Specialbagage, så som skidor eller barnvagnar. Då går du först till flygbolagets vanliga incheckningsdisk. Där får du en märkning och instruktioner om vart du ska lämna in ditt specialbagage.

  • Förbered dig för säkerhetskontrollen

Ha boardingkort redo och förbered dig på att lägga upp din enliters påse med vätskor, teknikföremål, skärp och ytterkläder.

  • Ladda ner Swedavias app

Här har du all information lättillgänglig – terminal, incheckningsdisk, gate och ombordstigning. Här ser du också väntetider i säkerhetskontroll. Du kan även få pushnotiser om ditt flyg.

två resväskor vid ett fönster