Destination:

Ankara

Lokal
temperatur

22°

Lokal
tid

10:45

Ankara

Turkiets huvudstad Ankara ligger bokstavligen på gränsen mellan öst och väst. Detta innebär att du kan sitta på en uteservering i skuggan av träden på boulevarden samtidigt som du äter meze. De blandade influenserna från Europa och Mellanöstern har färgat Ankaras arkitektur, mat, vin, nattliv, mode och konst. De två kulturerna har smält samman i denna stad och gett den en unik identitet. Om du ankrar i Ankara, som namnet föreslår, tar du ett steg över historiens gräns.

Hitta resa

Ankara
Reseguiden logo
Ankara Kalesi
Ankara Kalesi, Ankara

I stadens historiska område Ulus ligger detta slott med utsikt över Ankara. Bakom slottsmurarna finns ett litet område med affärer och restauranger i korsvirkeshus samt Old Turkish House Museum.

Måleri- och skulpturmuseet
Talatpasa Bulvari Opera Meydani-Altindag-Ankara, Ankara

På Museet för måleri och skulptur finns en omfattande permanent samling av modern turkisk konst av exempelvis Osman Handi och Hikmet Onat. Här finns även tillfälliga utställningar med internationell konst.

Rumeli
Bestekar Sok. 86/B, Ankara

Restaurangen Rumeli är berömd för sin komagesoppa (Ishkembe). Efter en lång natt ute på stan brukar detta vara sista stoppet då restaurangen har öppet i 24 timmar. Här serveras även traditionella turkiska rätter så som grillat kött och köttbullar.

Kalbur Balık Restaurant
Oran Şehri Çarşı Merkezi C-3 Blok, Ankara

Denna restaurang må vara enkel på utsidan med endast några få bord, men maten är exceptionell. Till specialiteterna hör içli köfte, pastirma, sucuk, tandir och kokoreç som är en typ av grillade köttbullar. Här serveras även skaldjur och meze. Reservation är ett måste och glöm inte att ta med kontanter.

Ulus
Ulus, Ankara

Ulus, i stadens historiska område, är en labyrint av marknadsstånd under ett tak, perfekt budgetshopping. I närheten ligger även ett känt område med antikaffärer exempelvis Altimira som närmast liknar Aladdins grotta fullproppad med fascinerande prylar.

Souvenirer Och Hantverk
Mithatpaşa Caddesi No:18, Kat:6-7-8, Ankara

Vill du ha bra souvenirer såsom mattor och kilim ska du bege dig till Dösim, som drivs av kulturministeriet och Gesav, den traditionella turkiska hantverksstiftelsen.

Flygplats
Ankara Esenboga Airport, Ankara

Ankara Esenboga Internationella flygplats ligger cirka 33 kilometer norr om Ankara. Havaş, flygbussar och transfer, avgår regelbundet till och från staden. Bussarna till centrum avgår från flygplatsen cirka 25 minuter efter landning och de går generellt inte mellan 21.30-03.00, beroende på slutdestination. De stannar på två större hållplatser i staden, en nära stadion och en vid Asti bussterminal, vilken ligger längre bort. +90 312 398 03 76 www.havas.net Det finns också stadsbussar, kallade ego, som kör till och från flygplatsen. Bussarna avgår precis utanför ankomsthallen, detta gäller både för inrikes- och utrikesterminalen. web.ego.gov.tr Taxi är ett annat alternativ, och de är tillgängliga 24 timmar om dygnet. +90 312 398 00 00 / +90 312 398 08 97 98 www.esenbogataxi.com Biluthyrning och parkering finns tillgängliga på flygplatsen.

Kollektivtrafik

I Ankara finns det ett flertal typer av transportmedel, vilka är både billiga och enkla. Asti busstation är Ankaras centralstation, och härifrån kan du ta bussen till vilken destination som helst i landet. Asti busstation ligger cirka 5 kilometer sydväst från stadskärnan. Tunnelbanan och "Ankaray", båda transportmedel under jord, är de snabbaste och enklaste sätten att ta sig fram till delar av staden. Stadsbussar finns runtom i hela staden, men du behöver en biljett. På Belediye Otobüsü (EGO), de röda och blå bussarna, bör du ha en elektronisk biljett. På Halk Otobüsü, de gröna och blåa bussarna, betalar du med kontanter.

Arrival Guides Logo