Destination:

Istanbul

Lokal
temperatur

17°

Lokal
tid

08:44

Istanbul

Det är lätt att förlora sig i Istanbuls grandiosa historia, men dagens Istanbul är en sjudande metropol värd en egen resa. Shoppingen är i världsklass och runt Taksimtorget pulserar nöjeslivet. Även om Istanbul inte längre är huvudstad, så förblir den ändå staden landets affärs- och kulturcentrum.

Hitta resa

Istanbul
Reseguiden logo
Turkiska Bad
Vezirhan Cad. 8, Çemberlitaş, Istanbul

Det sägs att den som aldrig provat ett turkiskt bad heller aldrig varit riktigt ren. Besökaren går genom flera heta avdelningar och hamnar till sist på massagebänken, där man får sig en rejäl omgång. Herrar och damer badar separat men undantag görs vissa tider för turister. Här är en rekommenderad inrättning: Çemberlitas Hamam. Ligger nära Basaren och är det äldsta hamamet i staden som mästerarkitekten Sinan sägs ha byggt.

Topkapipalatset
Babihümayun Cad., Sultanahmet, Istanbul

Sultanernas palats med sina många gårdar, kiosker och portar påminner mer om ett förstenat tältläger än ett palats, det finns flera specialmuseer inom området. Skattkammaren, där den berömda dolken och Skedmakardiamanten utgör samlingens verkliga rariteter, och haremet, kvinnoavdelningen där sultanens fruar och barn bodde, är inte inkluderade i biljetten till palatset.

Pandeli
Misir Carsisi 1, Eminönü, Istanbul

Pandeli är en lunchrestaurang som du hittar en trappa upp i Kryddbasaren, dekorerad med blå Iznikkakel. Serverar traditionell turkisk mat med grekiska inslag.

Yakub 2
AsmalImescit Sk. 35/37, Istanbul

Yakub 2 ligger på en tvärgata till Istiklâl Cad. Ägaren Yakub Arslan serverar traditionell meze till bohemiska stammisar och kulturpersonligheter.

Galleria Ataköy
Sahilyolu, Istanbul

På väg till flygplatsen längs Marmarasjön ligger Galleria, som är ett stort shoppingcenter. Ytterligare en modern basar är Akmerkez i Etlier/Levent. På fyra plan ryms 241 butiker och restauranger.

Bagdat Caddesi
Bagdat Caddesi, Istanbul

Ett bra shoppingdistrikt är långa Bagdat Caddesi på den asiatiska sidan. Här har många trendmärken sina butiker och priserna är ibland lägre än inne i stan, eftersom få turister hittar hit.

Atatürk Hava Limani - Flygplats

Den internationella flygplatsen Atatürk Hava Limani ligger vid Marmarasjön, ca 25 km från centrum. Buss till Taksimtorget går varje halvtimme, restid minst 45 min. Enklast och billigast är att ta Metron till Aksaray som tar ca 35 min. +90 212 663 64 00 www.ataturkairport.com Istanbuls andra flygplats, Sabiha Gökçen, ligger på den asiatiska sidan, ca 50 km från centrum. Trafikeras mest av inrikesflyg och vissa mindre bolag. Det finns ingen direkt transport mellan flygplatserna utan man får byta vid Taksim. +90 216 585 50 00 www.sgairport.com

Kollektivtrafik

Det finns både ett kommunalt, IETT, och ett privat, Halk Otobus, bussnät. Tunnelbanan Tünel, går från Karaköy till Istiklâl Cad. i Beyoglu och tar ett par minuter. Sedan går en museispårvagn upp mot Taksimtorget. En annan spårvagn, Tramway, går från Kabatas via Galatabron, Kryddbasaren och Sultanhamet, till de sydvästra förorterna. Metron går från Taksim norrut till Levent och från Aksaray till Otogar i Esenler, där bussar avgår till andra delar av Turkiet och Europa, samt till flygplatsen. Dolmus är minibussar eller stora taxibilar som avgår när de är fulla och stannar i princip där du vill och är det billigaste transportmedlet. Färjor mellan Europa och Asien går från Eminönü, Karaköy och Besiktas till Üsküdar, Kadiköy och Harem. Akbil är ett slags betalkort som kan laddas med olika summor och som används på buss, båt och spårvagn. Kan köpas vid de större knutpunkterna.

Arrival Guides Logo