Destination:

Istanbul

Lokal
temperatur

21°

Lokal
tid

10:49

Istanbul

Det är lätt att förlora sig i Istanbuls grandiosa historia, men dagens Istanbul är en sjudande metropol värd en egen resa. Shoppingen är i världsklass och runt Taksimtorget pulserar nöjeslivet. Även om Istanbul inte längre är huvudstad, så förblir den ändå staden landets affärs- och kulturcentrum.

Hitta resa

Istanbul
Reseguiden logo
Turkiska Bad
Vezirhan Cad. 8, Çemberlitaş, Istanbul

Det sägs att den som aldrig provat ett turkiskt bad heller aldrig varit riktigt ren. Besökaren går genom flera heta avdelningar och hamnar till sist på massagebänken, där man får sig en rejäl omgång. Herrar och damer badar separat men undantag görs vissa tider för turister. Här är en rekommenderad inrättning: Çemberlitas Hamam. Ligger nära Basaren och är det äldsta hamamet i staden som mästerarkitekten Sinan sägs ha byggt.

Topkapipalatset
Babihümayun Cad., Sultanahmet, Istanbul

Sultanernas palats med sina många gårdar, kiosker och portar påminner mer om ett förstenat tältläger än ett palats, det finns flera specialmuseer inom området. Skattkammaren, där den berömda dolken och Skedmakardiamanten utgör samlingens verkliga rariteter, och haremet, kvinnoavdelningen där sultanens fruar och barn bodde, är inte inkluderade i biljetten till palatset.

Pandeli
Misir Carsisi 1, Eminönü, Istanbul

Pandeli är en lunchrestaurang som du hittar en trappa upp i Kryddbasaren, dekorerad med blå Iznikkakel. Serverar traditionell turkisk mat med grekiska inslag.

Yakub 2
AsmalImescit Sk. 35/37, Istanbul

Yakub 2 ligger på en tvärgata till Istiklâl Cad. Ägaren Yakub Arslan serverar traditionell meze till bohemiska stammisar och kulturpersonligheter.

Istiklâl Caddesi
Istiklal Taksim, Istanbul

Istiklâl Caddesi är den gamla paradgatan i stadsdelen Pera, nu Beyoglu. Mycket av den bättre shoppingen har flyttat till förstaden Etiler, men några håller sig kvar på gatan.

Kryddbasaren
Galatabron, Istanbul

Kryddbasaren ligger vid Galatabrons fäste i Eminönü och kallas även för Egyptiska basaren eftersom kryddimporten kom därifrån. I gränderna runt basaren kan man köpa ost, honung och korv.

Kollektivtrafik

Det finns både ett kommunalt, IETT, och ett privat, Halk Otobus, bussnät. Tunnelbanan Tünel, går från Karaköy till Istiklâl Cad. i Beyoglu och tar ett par minuter. Sedan går en museispårvagn upp mot Taksimtorget. En annan spårvagn, Tramway, går från Kabatas via Galatabron, Kryddbasaren och Sultanhamet, till de sydvästra förorterna. Metron går från Taksim norrut till Levent och från Aksaray till Otogar i Esenler, där bussar avgår till andra delar av Turkiet och Europa, samt till flygplatsen. Dolmus är minibussar eller stora taxibilar som avgår när de är fulla och stannar i princip där du vill och är det billigaste transportmedlet. Färjor mellan Europa och Asien går från Eminönü, Karaköy och Besiktas till Üsküdar, Kadiköy och Harem. Akbil är ett slags betalkort som kan laddas med olika summor och som används på buss, båt och spårvagn. Kan köpas vid de större knutpunkterna.

Taxi

Taxibilarna är gula i innerstan och lila i förorterna och det finns väldigt många bolag. Olika hotell samarbetar med olika bolag och kan förbeställa transport till flygplatsen. Enklast är att ta en taxi på gatan eller vid en taxistation, och be om ett visitkort. Är du nöjd med bolaget så fortsätt använda det.

Arrival Guides Logo