Destination:

Marseille

Marseille

Marseille är den oupptäckta juvelen i den franska Medelhavskustens krona. De klippiga provensalska bergen sträcker ut sig över den gamla hamnen och tusentals båtar som ligger för ankare i det klarblå vattnet. Målare och andra konstnärer har alla blivit förförda av det soliga klimatet och stadens liv och rörelse. Frankrikes andra största stad har allt du kan önska dig - vackra stränder, gamla byggnader, blomstrande konst och ett varierande och dynamiskt nattliv. Välkommen till en stad som stoltserar med ett unikt kulturarv - Planète Mars.

Hitta resa

Marseille
Reseguiden logo
Château d'If

Det här är Frankrikes alldeles egna Alcatraz, det byggdes 1527 och fungerade som fängelse på 1600-talet. Det här var platsen som gav inspiration till Alexandre Dumas roman Greven av Monte Cristo.

Adress
Château d’If, L’Archipel du Frioul, Marseille
Basilique Notre-Dame de la Garde

På en kulle, 154 meter över Marseille, står en förgylld staty av jungfru Maria som sträcker sig mot himlen. Statyn har blivit en symbol för staden och härifrån har du en otroligt vacker utsikt.

Adress
Rue Fort du Sanctuaire, Marseille
Le Miramar

Den här restaurangen ligger i hjärtat av Vieux port, tillsammans med alla de andra exklusiva fiskrestaurangerna, ligger Le Miramar. De har skapat sig ett välförtjänt gott rykte för sin utsökta bouillabaisse.

Adress
12, quai du Port, Marseille
L’Epuisette

L'Epuisette ligger i den gamla hamnen i "Vallon des Auffes", vilket utgör en magisk bakgrund med fantastisk utsikt över havet och fiskebåtar i närheten. Köket skulle kunna beskrivas som "Medelhavsgourmet" och det uppskattas av både lokalbefolkning och turister.

Adress
Vallon des Auffes, Marseille
Fiskmarknaden i Vieux Port

Det finns en livlig fiskmarknad i Vieux Port väl värd att utforska. Den intensiva doften av fisk och salt hav bidrar till att göra detta till en upplevelse som du sent kommer att glömma. Varför inte köpa lite färsk fisk och tillaga Marseilles specialitet "bouillabaisse"?

Adress
Quai des Belges, Marseille
Les Terrasses du Port

Maj 2014 öppnade Les Terrasses du Port upp sina dörrar till en helt ny shoppingupplevelse. Detta strandnära köpcentrum är idealiskt beläget norr om hamnen och erbjuder ett unikt byggnadskomplex fullt av affärer, restauranger och ett gym.

Adress
9 Quai du Lazaret, Marseille

Marseille Provence Airport

Marseille Provence Airport ligger cirka 30 kilometer från stadens centrum. Du kan åka tåg in till Marseille och resan tar cirka en halvtimma. Det går också shuttlebussar mellan flygplatsen och Marseilles tågstation, Gare Saint Charles. Från tågstationen kan du åka också till andra omkringliggande städer. Taxibilar och hyrbilsföretag finns representerade på flygplatsen. En taxi till Marseille kostar cirka €50. Airport taxis +33 4 42 88 11 44 www.taxis-aeroport.com

Adress
Marseille Provence Airport, Marseille

Kollektivtrafik

Det bästa sättet att ta sig runt i Marseille är med tunnelbanan som går mellan 6.00 och 21.00. De två metrolinjerna är del av ett större lokaltrafiknätverk (RTM) med bland annat bussar som går till senare på kvällen. Kollektivtrafiknätet består av tunnelbana, bussar, tåg och färjor. Det finns olika typer av biljetter beroende på behov. En praktisk biljett är gruppbiljetten för fyra till tolv personer, det blir billigare ju fler ni är. Med dagskortet Carte Journée får du resa hur mycket du vill med RTM under en dag.