Gå till innehåll

Koldioxidutsläpp från marktransporter

En av de stora utmaningarna i flygplatsens klimatarbete är att minska utsläppen från marktransporter till och från flygplatsen. Idag reser 52 procent av resenärerna kollektivt hit. Internationellt sett, är det en hög siffra.

Buss och rapsfält

Med olika initiativ försöker flygplatsen göra det så enkelt som möjligt att ta miljömedvetna val. Det ska framför allt vara smidigt och enkelt att komma hit med tåg eller buss.

Det finns redan idag möjlighet att resa hit med snabbtåg, fjärrtåg, pendeltåg och flera olika busslinjer. Merparten av bussarna från Flygbussarna körs dessutom på svenskodlad ekologisk rapsolja och flera lokala bussar körs med etanol.

Miljötaxi får förtur på flygplatsen – prisat initiativ

En annan viktig åtgärd är att öka andelen miljöfordon som trafikerar flygplatsen. Sedan juli 2011 får enbart miljötaxibilar hämta resenärer vid flygplatsen. Flygplatsen införde förtur för miljötaxi i kösystemet utanför terminalerna redan 2005.

Taxisystemet, som haft en positiv effekt för hela regionen, vann utmärkelsen "Årets Miljöinitiativ" vid Grand Travel Award 2011. Samma år var Arlanda med och lanserade Sveriges första eltaxi, samarbete med Taxi 020 och Mitsubishi.

De resenärer som kommer till flygplatsen med egen miljöbil parkerar sedan några år tillbaka i bästa läget på alla våra parkeringsplatser. Resenärer som kommer till Arlanda med elbil har dessutom möjlighet att ladda bilen gratis.