Gå till innehåll

Ny säkerhetskontroll i Terminal 5

Den nya säkerhetskontrollen i Terminal 5 öppnade i början av sommaren 2023. Här kan du ta del av information och få svar på dina frågor om säkerhetskontrollen. Om du är förberedd när du kommer fram kommer processen gå snabbare både för dig och övriga resenärer.

Köområde vid nya säkerhetskontrollen på Arlanda

Fakta om säkerhetskontrollen

Modern teknik

Den nya säkerhetskontrollen har ny, modern teknik som innebär att du inte behöver packa upp elektronik och vätskor ur ditt handbagage.

Större ytor

Den nya säkerhetskontrollen har även större och mer ändamålsenliga ytor, vilket vi hoppas ska ge dig en förbättrad upplevelse.

 

Vanliga frågor och svar om säkerhetskontrollen


Kommer jag alltid gå genom den nya säkerhetskontrollen i Terminal 5?

Om du flyger från Terminal 5 kan du alltid gå genom den nya säkerhetskontrollen. Säkerhetskontrollen i gamla Terminal 4 är fortfarande öppen och du kan även välja att gå genom den. Denna leder direkt till gateområde C i Terminal 5. Du kan nå samtliga gater i Terminal 5 från båda säkerhetskontrollerna.

Vänligen observera att tekniken skiljer sig åt i de båda säkerhetskontrollerna. Läs mer om reglerna här och följ instruktionerna du får på plats.

 


Kan jag ta med mer vätska i nya säkerhetskontrollen?

Den moderna tekniken i nya säkerhetskontrollen möjliggör att ta med mer vätska. Vänligen observera att 100-millilitersregeln fortsatt gäller i alla andra kontroller, både på Arlanda och på Swedavias övriga flygplatser.

Var uppmärksam på att det även kan vara andra regler för säkerhetskontrollen på flygplatsen du flyger tillbaka från.


Kommer jag alltid kunna låta elektronik och vätskor ligga kvar i väskan?

Den moderna tekniken i nya säkerhetskontrollen gör det möjligt för dig att låta vätskor och elektronik ligga kvar i din väska när den passerar röntgen. I alla andra kontroller, både på Arlanda och på Swedavias övriga flygplatser, måste du fortsatt ta upp vätska och elektronik ur ditt handbagage.

Var uppmärksam på att det även kan vara andra regler för säkerhetskontrollen på flygplatsen du flyger tillbaka från.


Behöver jag ta av mig ytterkläder och tömma mina fickor i nya säkerhetskontrollen?

Ja. Den nya tekniken gäller röntgenmaskinen som ditt handbagage passerar. Du behöver fortfarande ta av dig ytterkläder, kavaj, huvudbonader och föremål av metall och tömma dina fickor innan du går genom metallbågen. Tänk på att placera dina lösa föremål så att de är skyddade genom kontrollen, exempelvis i en väska eller jackficka.

Om du är förberedd när du kommer fram till säkerhetskontrollen kommer processen gå snabbare både för dig och övriga resenärer.


Första resenären genom nya säkerhetskontrollen

Se videon med Johanna Törnblom som blev första resenären att gå genom den nya säkerhetskontrollen.