Gå till innehåll

Arlanda storsatsar på vego

2017-05-24, kl. 14:23

Enligt en ny undersökning från Kantar SIFO äter svenskarna allt mer vegetariskt och många säger att de kommer att äta ännu mer vegetarisk mat framöver. Nu svarar Swedavia upp mot den tilltagande efterfrågan som finns och ökar utbudet av vegorätter tillsammans med restaurangerna på Swedavias flygplatser över hela landet.

Vegetariska rätter

Svenskarna kommer att äta allt mer vegetarisk mat under de närmaste fem åren, och störst är ökningen i storstäderna. En undersökning som Kantar SIFO har gjort på uppdrag av Swedavia visar att var femte svensk idag äter vegetariskt flera gånger i veckan. 4 av 10 tror också att de kommer att äta mer vegetariskt om ett år än de gör idag.

– Vad vi kan se utifrån svaren i vår undersökning är att fler än hälften uppger att det främsta skälet till att välja vegetariskt är för att det är godare. Andra starka orsaker är hälsoskäl och för att man tror att det är bättre ur miljösynpunkt, säger Nina Sandler, affärschef för Retail, Food & Beverage på Swedavia.

För att svara på den tilltagande efterfrågan har Swedavia tillsammans med restaurangerna på 7 av deras 10 flygplatser i ett gemensamt projekt utökat både utbudet och kommunikationen av ett vegoutbud. På till exempel Arlanda handlar det om över 90 rätter, från helt vegetariska till lakto-ovo-vegetariska, på flygplatsens 50 olika restauranger och caféer.

– För oss handlar det om att tillsammans med restaurangerna på flygplatserna erbjuda resenärerna vad de efterfrågar. I det här projektet har vi arbetat med att utveckla och synliggöra utbudet, för att göra det enkelt för resenärer att ta del av det och välja något som passar dem oavsett vilken av våra flygplatser de reser från, säger Nina Sandler.

Här hittar du de vegorätter som erbjuds på Stockholm Arlanda Airport.

Övriga flygplatser som erbjuder vegorätter är Bromma Stockholm Airport, Luleå Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport.

Om undersökningen:

1632 onlineintervjuer har genomförts av Kantar Sifo mellan 6 – 13 mars 2017. Målgrupp: Allmänheten, 18-79 år.

Frågor:

1. Hur ofta äter du vegetarisk mat, en måltid helt fri från fisk-, fågel-, vilt-, fläsk- och nötkött?

Aldrig 15%
Någon gång om året 19%
Någon gång i månaden 23%
Ungefär en gång i veckan 20%
Flera gånger i veckan 19%
Alltid 4%
Tveksam / Vet ej 1%

2. Varför väljer du att äta vegetariskt?

För hälsan 42%
För miljön 37%
För djuren 22%
För det är godare 52%
Det blir billigare 12%
Annat 12%
Tveksam / vet ej 7%

3. Tror du att du kommer äta mer eller mindre vegetarisk mat under 2017?

Mer vegetarisk mat 42%
Mindre vegetarisk mat 1%
Oförändrat / som idag 52%
Tveksam / vet ej 5%