Gå till innehåll

China Easterns nya direktlinje till Shanghai invigs på Arlanda

2018-06-16, kl. 17:07

Lördag 16 juni invigdes China Eastern Airlines nya direktlinje mellan Stockholm och Shanghai med representanter från China Eastern, kinesiska ambassaden i Sverige, Swedavia och dess ägare på plats. Dessutom visade J-O Waldner varför han är en bordtennislegend i Kina och hela världen.

Med start i dag, den 16 juni, kommer China Eastern att flyga den nya direktlinjen mellan Stockholm och Shanghai fyra gånger i veckan med en ny A330-200 (med 262 säten). China Eastern har en av världens yngsta flygplansflottor och är Kinas näst största flygbolag.

– Kina är en oerhört viktig exportmarknad för Sverige och i Shanghaiområdet finns många etableringar. Den nya direktlinjen mellan Stockholm Arlanda Airport och Shanghai är därför av stor betydelse för svenskt näringsliv och kommer även att bidra till att göra Sverige och Stockholm mer attraktivt för det växande antalet kinesiska besökare, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Under invigningen av den nya linjen bjöds det på tårta och alkoholfritt bubbel, tal av representanter från både China Eastern och Swedavia. J-O Waldner fanns på plats för att utmana frivilliga i bordtennis och dessutom bjöd Arlandas brandmän på en vattensalut innan planet lyfte mot Shanghai.

Det finns en hög efterfrågan på direkttrafik till och från Kina, både inom näringslivet och bland privatresande. Kina är en viktig handelspartner för Sverige. Under 2017 växte exporten med 27 % jämfört med 2016 till 58 506 miljoner kronor och importen växte med 7 % och uppgick till 59 626 miljoner kronor. Med det växande affärsutbytet och handeln mellan Sverige och Kina är behovet stort av ytterligare tillgänglighet och transportmöjlighet mellan länderna.

Kina är en viktig marknad för svenska företag, med drygt en tredjedel av etableringarna i Shanghaiområdet. Höghastighetståg ger dessutom god tillgänglighet till en stor del av regionen och till flygplatsen. Shanghai är även ett stort nav för China Eastern, vilket innebär fler valmöjligheter och en ökad tillgänglighet för vidare resa i Asien Shanghai är även den största flygfraktsmarknaden för svenskt exportgods.Sedan 2013 har 20 nya långdistanslinjer etablerats på Stockholm Arlanda Airport. Det finns en hög efterfrågan på direkttrafik till och från Kina, både inom näringslivet och bland privatresande. Flygtrafiken mellan Kina och Sverige har under de senaste tio åren dubblerats och knappt 200 000 resenärer reser årligen mellan länderna.

Connect Sweden med partners som Visit Sweden och inte minst Stockholm Business Region har spelat en viktig roll för etableringen av den nya direktlinjen till Shanghai.