Gå till innehåll

Flygplatschefen: Viktigt att veta inför din sommarresa

2024-06-03, kl. 07:58

Sommaren är äntligen här och på Arlanda är förberedelserna i full gång för att ta emot förväntansfulla semesterfirare som checkar ut från jobbet och dammar av passet för att påbörja resan mot värmen, fjärran, familjen, vännerna, avkopplingen eller vad som nu kan tänkas locka. Men det finns några saker du som resenär bör veta för att starten på resan ska bli så smidig som möjlig. Flygplatschef Karl Eklund berättar.

Karl Eklund

Han möter upp utanför SkyCity en solig eftermiddag: Arlandas flygplatschef Karl Eklund  eller Kalle som han föredrar att kallas. När resten av Sverige checkar ut under sommarmånaderna upplever Kalle och hans kollegor sin mest hektiska tid på året. De är väl rustade och förberedda för att ta emot alla resenärer, men det finns ändå flera saker du själv som resenär kan göra för att starten på din resa ska bli så smidig som möjligt. 

Kalle  vilket är ditt viktigaste medskick till alla som reser från Arlanda i sommar? 

− Att följa våra rekommendationer om när du bör vara på flygplatsen. Genom att komma hit den tiden vi rekommenderar vet du till exempel att din bagageinlämning är öppen och att du har tid för säkerhetskontroll och övriga moment. Dessutom bidrar du till att flödena löper så smidigt som möjligt både för dig själv och dina medresenärer. På vår webb finns ett jättebra verktyg där du kan skriva in ditt flightnummer och få en personlig rekommendation om vilken tid du bör komma till flygplatsen, men flera faktorer spelar såklart in som till exempel om du reser med eller utan incheckat bagage, om du behöver gå genom gränskontrollen och vilken tid på dygnet du reser.

Vår generella rekommendation är 22,5 timmar före avgång om du reser inom Europa och 33,5 timmar om du reser utanför Europa. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är just en rekommendation och att du som resenär alltid är ansvarig att hålla dig uppdaterad om din avgång via ditt flygbolag.

Det låter ju bra! Men sedan då, när jag väl är här. Vad är det första jag ska göra? 

 Det första du som resenär ska göra när du kommer till flygplatsen är att gå till en incheckningsautomat. De finns på ytor i terminalerna och i SkyCity. Här ska du skriva ut din bagagetagg om du ska checka in bagage men också checka in om du inte redan har gjort det hemma samt printa ut ditt boardingkort om du inte har det digitalt. 

Ah okej, så jag ska alltså gå till en incheckningsautomat oavsett om jag redan har checkat in hemma? 

 Ja precis. Om du har en resväska du vill checka in det vill säga, vilket de flesta har. Då behöver du skriva ut din bagagetagg och fästa den på väskan innan du lämnar den i anvisad Bag drop. Om du däremot reser med bara handbagage, redan har checkat in och har ditt boardingkort digitalt, då kan du gå direkt till säkerhetskontrollen.

− När du har fäst taggen runt väskan lämnar du den i Bag drop. Sedan är det dags att gå till säkerhetskontrollen.

Säkerhetskontrollen ja. Hur förbereder jag mig bäst för den?

− Det beror på vilken av våra säkerhetskontroller du går igenom. Flyger du från Terminal 5 så går du till vår nya säkerhetskontroll som har en modern teknik som innebär att du kan låta både elektronik och vätskor ligga kvar i väskan. I övriga kontroller måste du fortfarande plocka ur dator, mobil med mera. Var uppmärksam på vilka regler som gäller för den säkerhetskontroll du ska passera. Om du är osäker finns reglerna skyltade i anslutning till respektive kontroll.  

Härligt, nu är jag alltså good to go. Vad gör jag nu då, Kalle?

− Nu ser du till att hitta något trevligt café eller restaurang att äta på tycker jag. Ett bra tips är att ladda ner Swedavias app. Här kan du, förutom att följa och få uppdateringar om ditt flyg, spana in vårt helt nya kommersiella utbud.  I Terminal 5 hittar du vår nya Marknadsplats, men även i övriga delar av flygplatsen har vi massor med nyheter när det kommer till mat och dryck.  Utbudet förnyas och förändras över tid och fler butiker och restauranger är på väg att växa fram bakom byggplanken.