Gå till innehåll

Ledsagare sätter guldkant på barnens flygresa

2018-10-26, kl. 17:38

De är mellan fem och tolv år gamla. Vissa är vana resenärer, andra flyger själva för allra första gången. Under höstlovet genomför vi på Swedavia ett testprojekt för att höja upplevelsen för ensamresande barn.

− Nu får vi möjlighet att ge dem vår odelade uppmärksamhet − och ett minne för livet, säger David Olofsson ledsagare på Arlanda.  

Har du barn som ska resa ensamma under höstlovet? För dem som flyger från Terminal 4 väntar en lite extra speciell upplevelse. Två helger i rad genomför nämligen Swedavia ett testprojekt med syfte att förhöja upplevelsen för ensamresande barn, vilket innefattar alltifrån utdelning av reflexer, boardingkort med egna namn, fun facts om flygplatsen och pyssel i den särskilda loungen. De som har tur kommer även kunna säga hej till Swedavias egna maskot, fågeln Flajt, som kommer befinna sig på plats i terminalen.

− På Arlanda har vi upp till 25 000 ensamresande barn per år och vi vill göra upplevelsen för dem så bra som möjligt. För barn i den åldern är detta bland det största de gör och i många fall är de både rädda och lite nervösa när de ska flyga själva för första gången, säger Tomas Eklöf, teamchef för ledsagning.

Inför höstlovssatsningen har ett antal ledsagare handplockats och fått gå en särskild workshop i värdskap. En av dem är David Olofsson som har jobbat snart ett år på Arlanda. I framtiden önskar han en egen enhet som tar hand om enbart barn som reser själva.

− Vi har ju även PRM-assistans (passenger with reduced mobility) vilket innebär att vi bland annat assisterar passagerare med nedsatt rörlighet till gate. Med den här satsningen får vi möjlighet att ge barnen vår odelade uppmärksamhet vilket är jätteroligt.

Ute i Terminal träffar vi Wilhelm Hökfelt, sju år gammal, som ska flyga ensam till Malmö för att hälsa på farmor och farfar. Det är första gången han flyger själv, men både han och pappa Markus är lugnet själva.

− Det känns helt okej att släppa iväg honom. Jag litar både på Wilhelm och på Swedavia.

Några som däremot är vana resenärer är tioåriga tvillingsystrarna Tilda och Maja Berglund som även de ska hälsa på farmor och farfar, fast i Örnsköldsvik. De är inte alls nervösa – snarare upprymda efter att ha fått träffa Flajt och tilldelats både nyckelband och reflexer. Pappa Tobias berättar att det känns tryggt att släppa iväg tjejerna och att ledsagningen på flygplatsen fungerar väldigt bra.

Barn mellan fem och tolv år som reser själva från Swedavias flygplatser måste ha ledsagning, som bokas via flygbolaget till en summa som varierar beroende på sträcka och flygbolag. Du kan läsa mer om ledsagning av ensamma barn här.