Gå till innehåll

Ny Marknadsplats och säkerhetskontroll officiellt invigda

2023-10-11, kl. 09:06

Tisdagen 10 oktober invigdes Stockholm Arlanda Airports nya 11 000 kvadratmeter stora Marknadsplats och flygplatsens nya, snabbare säkerhetskontroll på Sveriges största flygplats, med tal av bland annat Swedavias vd, Jonas Abrahamsson och Andreas Carlson, Sveriges infrastruktur- och bostadsminister. Utvecklingsarbetet, med en ny säkerhetskontroll och Marknadsplats är tillsammans den största satsningen någonsin på Arlanda och bidrar sammantaget till en markant förbättrad resenärsupplevelse för flygplatsens resenärer.

Under invigningen som ägde runt på Arlandas nya Marknadsplats i Terminal 5 under tisdagen, deltog förutom Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, också Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson, tillsammans med ledande representanter från flygbranschen och regionalt näringsliv, däribland Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, och Susanne Andersson, vd på Visit Sweden, som var och en berättade vad Swedavias stora satsning på Arlanda betyder för Stockholm, regionen och för hela Sverige, med en förbättrad resenärsupplevelse och i förlängningen en stärkt tillgänglighet.

Satsningen med den snabbare säkerhetskontrollen, som sedan öppningen i somras, resulterat i kraftigt kortare väntetider i säkerhetskontrollen för Arlandas resenärer, är tillsammans med den nya 11 000 kvadratmeter stora Marknadsplatsen samt ett nytt kommersiellt utbud för Swedavias flygplatser, den största kommersiella satsningen hittills för Arlandas resenärer. Syftet med satsningarna är att utveckla Arlanda för dagens och morgondagens resenärer och därigenom möjliggöra en effektivare och mer inspirerande start på resan från Sveriges största flygplats.

Sedan öppnandet av den nya säkerhetskontrollen i Terminal 5 i början av sommaren, som genomfördes med ett mycket gott resultat, har mer än 2 miljoner resenärer passerat säkerhetskontrollen på en genomsnittlig tid på cirka 5 minuter och bidragit till rejält kortade väntetider i säkerhetskontrollen på Arlanda.

Med den nya Marknadsplatsen får Arlandas resenärer ett helt nytt kommersiellt utbud, både restauranger och butiker. Sammanlagt kommer 40 nya koncept att öppnas från i höst och fram till 2025, i flera steg. Sammantaget har 120 nya upphandlingar gjorts för Swedavias flygplatser till ett upphandlingsvärde på 10 miljarder svenska kronor.