Gå till innehåll

Nationalmuseums Crossing Borders invigs på Arlanda

2014-03-17, kl. 10:00

Nationalmuseums utställning Crossing Borders visar ett urval av porträttfotografi i vår egen tid. Den invigs 19 mars på Stockholm Arlanda Airports Terminal 5 och är en del i samarbetet mellan Swedavia och Nationalmuseum för att visa konst och design på flygplatser i Sverige.

Nationalmuseums utställning Crossing Borders visar ett urval av porträttfotografi i vår egen tid. Den invigs 19 mars på Stockholm Arlanda Airports Terminal 5 och är en del i samarbetet mellan Swedavia och Nationalmuseum för att visa konst och design på flygplatser i Sverige.

På en flygplats möts människor som färdas över gränser. I utställningen Crossing Borders visas 22 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska.

Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia för att visa konst och design på flygplatser i Sverige. På Arlanda får Nationalmuseum möjlighet att nå en större och mer internationell publik då flygplatsen förra året besöktes av nära 21 miljoner resenärer.

- En flygplats är en mötesplats och Arlanda är Sveriges skyltfönster mot världen. Därför tycker vi också att det är en given plats för Crossing Borders som lyfter fram kända svenskar som har satt ett avtryck ute i världen. Vi vill också att våra resenärer ska få nya upplevelser som inspirerar och överraskar när de besöker oss, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör Swedavia.

Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. De har olikartade intryck och hämtar inspiration från såväl reklam- och modefoto som film och video. Detta bidrar ibland till en teatral karaktär. Porträtten är medvetet iscensatta. Samtidigt finns exempel på både intimitet och distans, det hudnära och det officiella.

Utställningen visas i Terminal 5, gate F26-F68, på Arlanda från 19 mars till den 3 augusti 2014. Under hösten fortsätter Swedavias samarbete med Nationalmuseum i form av en designutställning på Umeå Airport.

En digital 3D-modell av utställningen går att se här:
www.nationalmuseum.se/crossingborders.

Till utställningen har en app producerats som fungerar som en audioguide och innehåller bilder, ljudspår och texter.  

Porträtt i utställningen

·  Gisle Bjørneby, Nina Stemme, operasångare

·  Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011

·  Eric Broms, Peter Stormare, skådespelare och regissör

·  Peter Cederling, Henning Mankell, författare och teaterchef, 2011

·  Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998

·  Fredrik Etoall, Robyn Carlsson, sångare och låtskrivare, 2010

·  Hans Gedda, Tomas Tranströmer, författare och nobelpristagare, 2006

·  Hans Gedda, Jonas Gardell, författare, dramatiker och artist, 1992

·  Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006

·  Denise Grünstein, Inga-Britt Ahlenius, Under-Secretary-General för United Nations Office of Internal Oversight Services (OIOS), 2007

·  Denise Grünstein, Barbara Hendricks, opera- och konsertsångare

·  Jörgen Hildebrandt, Hans Rosling, läkare och föreläsare, 2012

·  Magnus Laupa, Tuva Novotny, skådespelare, 2005

·  Sanna Sjöswärd, Theodor Kallifatides, författare, 2012

·  Sanna Sjöswärd, Lennart Nilsson, fotograf

·  Thron Ullberg, Thomas Alfredson, filmregissör

·  Thron Ullberg, Jan Eliasson, politiker, diplomat och vice generalsekreterare i FN, 2008

·  Thron Ullberg, Michael Nyqvist, skådespelare, 2009

·  Thron Ullberg, Noomi Rapace, skådespelare, 2010

·  Thron Ullberg, Bill Skarsgård, skådespelare, 2010

·  Thomas Wågström, Ingvar Kamprad, företagsledare och grundare av IKEA, 2010

·  Thomas Wågström, Petra Wadström, biokemist och uppfinnare, 2014

Ytterligare information för media
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32
Åsa Öhman, PR-ansvarig, press@swedavia.se, 010-10 90 100

Bildtext
Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, 2011; Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, 2006.  

 

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Gripsholmsföreningen och Källemo har bidragit särskilt till Crossing Borders. Mer information finns på http://www.nationalmuseum.se/.