Gå till innehåll

Plus nio procent på Arlanda i oktober

2011-11-07, kl. 09:21

Antalet resenärer på Stockholm Arlanda Airport ökade med nio procent under oktober månad. Utrikestrafiken ökade med sju procent och inrikestrafiken med hela 16 procent.Under oktober reste 1 747 107 resenärer via Arlanda flygplats. Antalet utrikesresenärer var 1 287 017 (+7%) och antalet inrikesresenärer 460 090 (+16%) jämfört med samma månad förra året. Antalet resenärer till Oslo och Helsingfors ökade kraftigt medan trafiken till Köpenhamn var i princip oförändrad.

– Det här förstärker en långsiktig trend där ett förbättrat flygutbud från Arlanda gör att behovet av att transferera i Köpenhamn minskar, säger Henrik Littorin, analytiker på Swedavia.

Av utrikesdestinationerna har storstäder som London, Paris och Berlin lockat ett stort antal flygresenärer under oktober - städer som både är attraktiva affärsdestinationer och attraktiva weekendresmål. Resandet till Turkiet, som har haft en stark utveckling under hela året, har fortsatt att öka kraftigt under oktober.

Inrikestrafiken fortsatte att öka även under oktober månad. Med ett stort antal avgångar, korta restider och hög punktlighet är flyget ett attraktivt val för den stora mängden resenärer på linjerna till Malmö och Göteborg. Till flera norrländska orter kan man också se en kraftfull ökning under oktober.

– Fler väljer flyget vilket antagligen hänger samman med pris och pålitlighet. Det finns en stor efterfrågan på effektiva transporter och att snabbt kunna ta sig till och från Stockholm. Sverige är EU:s till ytan tredje största land och effektiva flygförbindelser är därför en nödvändighet för att även regionerna utanför Stockholm ska kunna frodas, säger Henrik Littorin.

Hög efterfrågan leder till hög kabinfaktor, vilket är positivt för flygbolagens ekonomi och dessutom bidrar till att minska utsläppen per passagerare.

För mer information:
Swedavias presskontakt, 08-797 87 77