Gå till innehåll

Skördedagar på Arlanda – för andra året i rad

2015-09-30, kl. 12:45

För andra året i rad arrangerar Swedavia Skördedagar på Stockholm Arlanda Airport tillsammans med Sigtuna kommun. Efter förra årets succé vill nu Swedavia på nytt erbjuda resenärerna möjligheten att handla lokalproducerade varor. Skördedagarna pågår i två dagar, 30 september och 1 oktober, och det kommer bland annat att säljas frukt och grönt samt kött och honung från traktens närliggande gårdar.

Allmänheten blir allt mer medveten om vad den äter och vad den konsumerar och kräver i högre utsträckning närproducerade varor. Det gäller även de drygt 20 miljoner resenärer som besöker Sveriges största flygplats varje år. Detta såg Swedavia och organiserade förra året en marknad, den första av sitt slag på en svensk flygplats, där lokala bönder och företag sålde sina lokalproducerade varor. Skördedagarna på Arlanda är nu på god väg att bli ett stående inslag i kalendern. För flygplatsen, som omringas av bördig mark och många gårdar, är miljö och natur extra viktigt. Att stödja det lokala lantbruket blir då en självklarhet.

- Vi ser en allt mer medveten resenär som framförallt bryr sig om den mat och de produkter hen konsumerar. Det vi på Swedavia vill göra är att uppmuntra denna medvetenhet och visa på vad som faktiskt erbjuds från väldigt nära håll här på Arlanda. Miljö och närproducerat är också mycket viktigt för oss och framförallt bryr vi oss om våra grannar som producerar varor av hög kvalitet, bara ett stenkast härifrån, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Marknaden hittas i Sky City, en plats där många människor rör sig, såväl resenärer som hotell- och konferensbesökare. Redan idag erbjuder Stockholm Arlanda Airport närproducerade produkter, både i sina butiker och restauranger. Ett exempel är RC Chocolat som har en stark ekologisk och närproducerad profil. I det egna bageriet på Arlanda tillverkas bröd som serveras på flera av flygplatsens restauranger. Innanför säkerhetskontrollen finns restaurang Taste med stark profil av närproducerad mat. Endast ekologiska mejeriprodukter och biodynamiskt odlade grönsaker används i matlagningen. Och på Deli kan man både äta och köpa med sig hem olika lokala produkter. Det lokala utbudet är något som flygplatsen vill utveckla och ambitionen är att kunna erbjuda fler närproducerade produkter.

- Vi vill fortsätta samarbetet med våra grannar så mycket som möjligt, ett samarbete som började långt innan förra årets marknad. Nu när våra Skördedagar är inne på sitt andra år ser vi gärna att denna tradition fortsätter och blir ett självklart inslag i flygplatsens och traktens utveckling, säger Kjell-Åke Westin.