Gå till innehåll
Destination:

Catania

Lokal
temperatur

26°

Lokal
tid

23:25

Catania

Karismatiska Catania är en ung och dynamisk plats som inramas av vulkanen Etna i väster och det vackra Medelhavet i öster. Det är en livlig stad med barer, kaféer, tutande bilar och smala gator. Besökare kan dra sig tillbaka till det svalare klimatet i de omgivande små bergsbyarna eller tar sig en väldoftande simtur i havet. Vulkanen Etna är karaktäristisk för landskapet både med tanke på utsikten och byggnaderna - Catania kallas ibland för "den grå staden" på grund av färgen på husen som är byggda av lavasten.
Piazza del Duomo
Piazza del Duomo, Catania

Piazza del Duomo, i hjärtat av Catania, är omgivet av imponerande barockbyggnader. Torget infördes nyligen på UNESCO:s lista över världsarv. Här finns Fontana dell’Elefante, en basaltfontän som är Catanias mest berömda monument.

Basilica Cattedrale Sant’Agata
Via Vittorio Emanuele II, 163, Catania

Vid Piazza del Duomo ligger också katedralen Sant’ Agata (Cataniakatedralen). Bakom marmorväggarna finns den slutliga viloplatsen för stadens skyddshelgon, Agata. Varje februari hålls processioner till hennes ära.

Scirocco Sicilian Fish Lab
7 Piazza Alonzo di Benedetto, Catania

Med sitt charmiga läge i hjärtat av den berömda fiskmarknaden i Catania, är det inte konstigt att detta gathörnskafé bestående av en disk och tre enkelbord på gatan har en mängd stamgäster.

Le Tre Bocche
7 Via Mario Sangiorgi, Catania

Le Tre Bocche gör ett bra jobb med att låta regionens fantastiska skaldjur ta plats i sina maträtter. Faktumet att restaurangen har sin egen plats på den berömda lokala fiskmarknaden är bevis på kvaliteten på deras råvaror. Prova den ovanliga bläckfiskspaghettin, även om den ser lite läskig ut!

La Pescheria
Piazza Curo, Catania

Den myllrande, illaluktande saluhallen La Pescheria (vid domkyrkan), är värd ett besök även om du inte tänker köpa någon fisk. Det är en kulturell och sällsam upplevelse i sin egen rätt att se de stressade försäljarna visa upp alla olika sorters märkliga marina varelser.

Via Etnea
Via Etnea, Catania

Via Etnea sträcker sig hela vägen från Duomo-torget mot Etna (därav berättar namn) och är stadens livligaste shoppinggata. Gatan kantas av olika slags butiker och varuhus, samt en mängd olika matställen.

Catania-Fontanarossa Flygplats
Catania-Fontanarossa Flygplats, Catania

Catanias flygplats, Fontanarossa (CTA), ligger 7 kilometer sydväst om staden och hanterar både inhemska och internationella flygningar. Bussar (AMT Alibus) förbinder flygplatsen till Catanias centrum och avgår var 20 minut från 05 till midnatt. Det finns också flera andra bussbolag, som kör till andra städer på Sicilien, exempelvis Etna Trasporti som kör till Taormina. Resan tar 50 minuter. Sais Autolinee tar resenärer till Palermo på 2 1/2 timme. Bussbiljetter kan köpas på valutaväxlingskontoret eller i tidningskiosken på flygplatsen. En taxi från flygplatsen till staden tar ca 15 minuter. Det finns taxistationer utanför flygplatsen.

Kollektivtrafik
Piazza Giovanni XXIII, Catania

En hyrbil är det bästa sättet att upptäcka Sicilien. Vägnätet är väl underhållet, speciellt de avgiftsbelagda vägarna (autostrade). Att köra i staden Catania kan vara ganska knepigt dock. En majoritet av stadens centrum är för fotgängare och parkeringsplatser är svåra att hitta. Ett alternativ till att köra bil är att resa med tåg från stationen vid Piazza Giovanni XXIII till Messina, Syracuse, Palermo och andra städer. Ett billigare transportmedel är att åka buss – de avgår från depån vid Via d’Amico nära järnvägsstationen. För att ta sig runt i staden, kör bussföretaget AMT ett antal linjer.

Arrival Guides Logo