Destination:

Tallinn

Lokal
temperatur

Lokal
tid

10:06

Tallinn

Tallinn, genomsyrad av medeltidscharm och ändå oerhört tidsenlig, erbjuder en mängd sevärdheter för dagens moderna turister. Staden är tillräckligt stor och intressant för att utforska under flera dagar, men är samtidigt lagom liten och kompakt för att få en god översikt över på bara några få timmar.

Hitta resa

Tallinn
Reseguiden logo
Katarinapassagen
Vene 12

Det som gör den här gränden, som utan tvekan är den mest pittoreska i Gamla stan, särskilt intressant är att den inhyser Katarinagillet, en samling verkstäder för konsthantverk. Här använder konstnärerna traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, huvudbonader, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra produkter.

St. Nikolaikyrkan & Museum
Niguliste 3

Denna imponerande 1200-talskyrka inhyser ett museum som fokuserar sig på kristen konst och som exponerar medeltida gravstenar, enastående altarskåp och Tallinns mest kända målning – Bernt Notkes kusliga verk Dansa med döden från 1400-talet. Byggnadens akustik gör den dessutom till en utmärkt konsertsal där orgel- eller körkonserter hålls i stort sett varje helg. Fritt inträde med Tallinn Card.

Dominic
Vene 10

Dominci är en restaurang av toppklass som serverar europeisk mat i en välrestaurerad medeltida miljö och som är ett bra alternativ för dem som söker något utöver det vanliga. Dominic räknar sig också som en "vinrestaurang" eftersom dess kunniga sommelier har tillgång till en av de mest välförsedda vinkällarna i stan.

Elevant
Vene 5

Spiraltrappan av järn leder upp till en lugn och sofistikerad miljö, där man kan sätta sig i en av korgstolarna och beställa från urvalet av läckra indiska klassiker eller från de djärvare rätterna såsom vildsvinskebab och älgcurry av den servicevänliga personalen. För en annorlunda efterrätt kan man prova banan som har fritterats i krispig kikärtsdeg.

Krambude
Vana turu kael

Den medeltida butiken ligger i OldeHansa och säljer souvenirer av lokala och internationella tillverkare, glas, keramik, silversmycken och autentiska kopior av föremål som användes av de medeltida stadsborna.

Mästarnas gård
Vene 6

Gömd på en lugn innergård i Gamla stan tillägnar denna plats forna hantverkare. Här kan man köpa hantverk och smycken, se konstutställningar och provsmaka himmelska godsaker tillverkade i det populära Chocolaterie-kaféet. Dessutom erbjuder gårdens bekväma gästhus logi.

Ankomst - med flyg

Stadens internationella flygplats, Lennart Meri Tallinn Airport, erbjuder utomordentliga faciliteter och ett brett urval tjänster. Dess bekväma läge – bara 4 km från centrum – innebär att det går förvånansvärt fort att ta sig till de flesta destinationer.

Ankomst - sjövägen

Färjor korsar Finska viken mellan Tallinn och Helsingfors flera gånger om dagen. De kör sträckan på ungefär 2 till 3 timmar. Från sent på våren till sent på hösten trafikerar också snabba fartyg rutten och minskar resetiden till bara 1,5 timmar. Färjorna mellan Tallinn och Stockholm avgår varje kväll, resan tar ungefär 15 timmar. St Peter Line:s kryssningsfartyg gör en rundresa på Östersjön två gånger i veckan och kan anlitas för en enkelresa på natten från Tallinn till S:t Petersburg. Man kan göra returresan med buss eller tåg. I vissa fall kan kryssningspassagerare som fortsätter sin resa stanna över i S:t Petersburg utan visum. Världens största kryssningsarrangörer har inkluderat Tallinn i sina kryssningsrutter – staden tar emot över 300 besök per säsong, vilket gör den till den tredje mest besökta kryssningsdestinationen i Östersjöområdet. Passagerarterminalerna ligger på gångavstånd från den medeltida Gamla stan.

Arrival Guides Logo