Gå till innehåll

Få en bra start på flygresan i påsk

På Stockholm Arlanda Airport har man inlett året med att genomföra flera åtgärder för att underlätta starten på resan för resenärerna. Bland annat har en ny yta för incheckningsautomater och utskrifter av bagagetaggar skapats i SkyCity för att frigöra ytor och utrymme för resenärer i Terminal 5. Det finns också saker du som resenär kan göra för att få en bra start på påsklovsresan.

Sedan slutet på förra sommaren har läget på Arlanda varit stabilt. Bemanningen är god och flera åtgärder har gjorts för att underlätta för resenärerna.

En ny yta med incheckningsautomater har skapats i SkyCity för att fånga upp de resenärer som anländer med tåg eller buss till Arlanda och ska resa ifrån Terminal 5. Här kan resenärerna själva checka in och hämta ut sin bagagetagg för att vara klara när de kommer in i Terminal 5 och ska lämna sitt bagage. Ambitionen är att det ska korta väntetiderna vid diskarna för bagageinlämning.

Karl Eklund, ny flygplatschef på Stockholm Arlanda Airport, bekräftar att flygplatsen har förberett sig på flera sätt och ger tips om vad som är viktigt att tänka på inför ett ökat resande under den stundande påsken.

- Vi har full bemanning på flygplatsen och genom att ha skapat en ny yta för självservice så är ambitionen att förbättra för våra resenärer och ge dem en bra start på resan. Men som under alla reseintensiva perioder då fler flyg avgår samtidigt kan väntetider tillfälligt bli längre. Vi rekommenderar därför resenärer att ha koll på vår webb/app när incheckning och bagageinlämning öppnar och att vara på plats då.

Sommartrafikprogrammet inleds i slutet av mars och i samband med det öppnar Terminal 2 åter upp för Non Schengen-trafik för första gången sedan pandemin. Ett antal flygbolag flyttar då över från Terminal 5 till Terminal 2.

- Målet är att skapa en jämnare fördelning av resenärer på flygplatsen för att minska riskerna för trängsel och långa väntetider, säger Karl Eklund

Bra att veta är också att det pågår en hel del byggnationer på Arlanda. Bakom byggplanken i Terminal 5 växer en ny modern säkerhetskontroll samt den nya Marknadsplatsen fram. Marknadsplatsen är den största kommersiella satsningen någonsin på Arlanda och här kommer ett 50-tal nya restauranger och butiker att öppna. Den nya säkerhetskontrollen öppnar i början av sommaren 2023. Marknadsplatsen öppnar stegvis med start under andra halvan av 2023.

Flygplatschefens bästa tips till dig som ska resa från Arlanda

Checka in digitalt redan hemma
Många flygbolag erbjuder digital incheckning som öppnar 24-48 timmar innan avgång.

Ladda ner Swedavias app
Här har du all information lättillgänglig – terminal, incheckningsdisk, gate och ombordstigning. Här ser du också väntetider i säkerhetskontroll. Du kan även få pushnotiser om ditt flyg.

Var på plats när din incheckning/bagageinlämning öppnar
Behöver du checka in vid disk eller ska lämna in bagage rekommenderar vi att du kommer när incheckningen öppnar. Reser du endast med handbagage kan du gå direkt till säkerhetskontrollen.

Kontrollera vilken terminal ditt flyg avgår ifrån
Flera flygbolag har bytt terminal under året. Därför är det viktigt att du kontrollerar vart ifrån ditt flyg avgår.

Använd automaterna för att checka in och skriva ut din bagagetagg
Använd automaterna på flygplatsen för att ta ut din bagagetagg och checka in om du inte redan gjort det hemma.

Har du specialbagage?
Reser du med specialbagage, så som golfbagar,skidor eller barnvagnar. Då går du först till flygbolagets vanliga incheckningsdisk. Där får du en märkning och instruktioner om vart du ska lämna in ditt specialbagage.

Kontrollera väntetider i säkerhetskontrollen
Kontrollerna gärna väntetider för säkerhetskontrollerna i Swedavia-appen eller på webben. Du når samtliga gater i terminalerna 4 och 5 via tre olika säkerhetskontroller. Observera att tiderna som anges är realtidsinformation och att de kan ändras fort.

Förbered dig för säkerhetskontrollen
Ha boardingkort redo och förbered dig på att lägga upp din enliters påse med vätskor, teknikföremål, skärp och ytterkläder.

Läs mer om hur du kan underlätta din resa här.

Man med väska och pass