Gå till innehåll

Terminal 4 har öppnat

2022-06-14, kl. 21:30

Från onsdag 15 juni är Terminal 4 på Stockholm Arlanda Airport i drift igen. Det är inte samma terminal som öppnar, utan ett nytt upplägg där terminalens gateområde nu hör närmare ihop med övriga gateområden i Terminal 5. En ny förbindelsegång med rullband har byggts som ger resenärerna möjlighet att röra sig fritt mellan terminalerna 4 och 5 innanför säkerhetskontrollen.

I syfte att avlasta Terminal 5 har incheckning, avgående bagage och säkerhetskontroll öppnat i Terminal 4 för Ryanairs resenärer. Samtliga resenärer, som flyger med Ryanair inrikes och utrikes, checkar in där.

Men Terminal 4 är väl en inrikesterminal tänker ni kanske? Inte längre. Med kopplingen till Terminal 5 och dess utrikesfunktioner (passkontroll och tull) kan terminalen användas för både inrikes och utrikes trafik. Gateområde C30-44 (gaterna i Terminal 4) används för inrikesflyg och för trafik inom Schengenområdet, medan flyg till destinationer som kräver passkontroll avgår från gateområden i Terminal 5.

Avresa

  • Incheckning av avgående bagage i Terminal 4 för Ryanairs resenärer, både inrikes och utrikes.
  • Säkerhetskontroll i Terminal 4 för Ryanairs resenärer men också för resenärer, oavsett flygbolag, som är incheckade och reser med endast handbagage. De kan gå genom säkerhetskontrollen i Terminal 4 för att nå samtliga gater i både Terminal 4 och Terminal 5.

Ankomst

  • Eftersom gateområde C30-44 i Terminal 4 hanterar både inrikes och utrikes trafik ska samtliga resenärer som ankommer dit använda förbindelsegången och passera Tullen i Terminal 5 på sin väg ut.
  • Ankommande bagage hämtas i bagagehallen Terminal 5.

 

Frågor och svar om öppningen av Terminal 4

Kan man gå genom säkerhetskontrollen i Terminal 4 om man är incheckad och reser med endast handbagage (men ska resa från Terminal 5)? Ja, det är möjligt. Resenärer, oavsett bolag, som är incheckade och reser med endast handbagage kan gå genom säkerhetskontrollen i Terminal 4 för att nå samtliga gater i både Terminal 4 och Terminal 5. Det finns en ny gång efter säkerhetskontrollen som förbinder Terminal 4 och 5. Bemanningen i säkerhetskontrollerna i samtliga terminaler balanseras under dygnet utifrån aktuell flygtrafik i respektive terminal.

Är det enbart Ryanair som använder Terminal 4? Ryanair har sin incheckning där, för både inrikes och utrikestrafik. Även andra flygbolag kan ha flyg som avgår från gate C30-C44 i Terminal 4. Observera att incheckning då sker i Terminal 5. Den som endast har handbagage kan använda säkerhetskontrollen i Terminal 4 eller Terminal 5. Checka gärna in digitalt innan du kommer till flygplatsen.

Men Terminal 4 är väl en inrikesterminal?
Eftersom terminalens gateområde bundits samman via en ny gång med Terminal 5 innanför säkerhetskontrollen kan resenärer som reser till och från Terminal 4 använda utrikesfunktioner i Terminal 5. Gränskontroll vid resa utanför Schengen, tull vid ankomst. Så utifrån det används terminalen numera både för inrikes- och utrikestrafik.