5 tips till dig som ska flyga med barn från Arlanda under höstlovet

Efter sommaren är läget på Stockholm Arlanda Airport åter mer normalt. Men under reseintensiva perioder kan det ibland uppstå längre väntetider och reser du med barn så finns det ett stort utbud som kan roa hela familjen. Här är tipsen som gör höstlovsresan från Arlanda roligare.

Under och efter sommaren har Arlanda arbetat intensivt för att komma till rätta med utmaningarna.

- Vår säkerhetsleverantör är i kapp med sin bemanning och vi är i ett helt annat läge på flygplatsen nu än under sommaren. Det mesta är nu normalt igen men precis som innan pandemin kan det förekomma köer under reseintensiva perioder, säger Charlotte Ljunggren, marknad- och försäljningsdirektör på Swedavia, och tillförordnad flygplatschef på Arlanda.

Under lov och högtider så kan längre väntetider förekomma och därför rekommenderas du som resenär att vara på plats när din incheckning öppnar. Ladda ner Swedavias app i din mobil för att ha koll på ditt flyg, vilken terminal och gate det avgår ifrån samt få notiser om något i din avgång ändras.

När du och familjen tagit er innanför säkerhetskontrollen finns både restauranger och butiker som barnen gärna vill besöka och som kan göra starten på din resa enklare och roligare. 

Här har vi listat tips till dig som förälder som underlättar resan med familjen.

Barnanpassade restauranger
Att gå med kräsna barn på restaurang är inte alltid enkelt. Men på Arlanda finns massor av alternativ som passar hela familjen. Vad sägs till exempel om bufférestaurangen Taste by Nordrest som bjuder alla barn på mjukglass efter maten. Eller Taco Bar där det är fredag hela veckan i form av tacos. Eller varför inte ta en klassisk hamburgare på Max. Alternativen för barnfamiljer är många.

Här kan du se hela utbudet av mat på Arlanda: Mat & dryck | Stockholm Arlanda Airport

Underhållning på resan
På Arlanda finns så klart många butiker som passar de mindre. Inte minst så finns leksaksbutiken World of Toys i Terminal 2 och 5, där man kan inhandla underhållning till resan. Vad sägs till exempel om Water Wow, en målarbok med vattenpenna så barnen kan färglägga utan kladd. På elektronikkedjan Capi, som finns på två platser i Terminal 5, hittar du hörlurar för barn och på Pocket Shop, som du hittar i Sky city samt i Terminal 5 innanför säkerhetskontrollen, kan du hitta pyssel- och klistermärkesböcker som roar de små under en lång flygning. Och på Stockholm Duty Free, som finns på sex platser på Arlanda, finns allt från gosedjur till storpack av godis som räcker hela resan.

Här kan du se hela shoppingutbudet på Arlanda: Shopping | Stockholm Arlanda Airport

Barnvagn/sulky
Kom ihåg att om din barnvagn räknas som specialbagage måste den lämnas in till specialbagage efter att du hämtat din bagagetagg. Har du checkat in din barnvagn men har ett trött barn som behöver sitta så finns det lånesulkys där du lämnar in din barnvagn i terminalerna 2, 4 och 5.

Lekplats
På Arlanda finns två större lekytor för barnen intill Gate 6 samt Gate C33 i Terminal 5

Appen
Ladda ner Swedavias app innan du åker till flygplatsen. Här kan du kika i kartor över terminalerna så du hittar lätt och rätt. Här kan du också ha koll på ditt flyg och se vilken terminal och gate det avgår ifrån eller få nya aviseringar.

 

 

Tänk också på att det finns saker du som resenär själv kan förbereda för att underlätta din resa från Arlanda i höst

  • Kontrollera vilka resedokument som krävs för ditt resmål och om de behöver skickas in digitalt i förväg.
  • Packa ditt handbagage rätt. Läs på vad handbagaget får innehålla och hur stort det får vara.
  • Checka in digitalt hemma.
  • Ta reda på vilken terminal ditt flyg avgår ifrån.
  • Reser du med bagage, kontrollera när ditt flygbolags incheckning öppnar och var på plats då.
  • Använd våra automater på flygplatsen för att ta ut din bagagetagg och läs på innan om vad som är specialbagage.
  • Ha boardingkort redo och förbered dig för säkerhetskontrollen genom att lägga upp din enliterspåse med vätskor, teknikföremål, skärp och ytterkläder i packningslådorna.
  • Ladda ner Swedavias app för att hålla dig uppdaterad. Där finns all information du behöver inför din resa.

Läs mer här om hur du underlättar din resa:

https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

 

Familj på flygplatsen