Gå till innehåll

När bör du vara på flygplatsen?

Sommaren är äntligen här och det är många som ser fram emot att ge sig ut och resa. Stockholm Arlanda Airports flygplatschef Karl Eklund berättar om den rekommendation om när man bör vara på flygplatsen som tagits fram till resenärerna och också om hur flygplatsen förberett sig. Han ger också tips för en bra start på flygresan.

Generell rekommendation

Vi vet att många undrar när man bör vara på Arlanda inför sin resa. Svaret är att det beror på flera faktorer.

- Det beror på om du reser med eller utan incheckat bagage, om det krävs dokumentation som ska kontrolleras för din destination och om du behöver visa pass och gå igenom gränskontrollen eller inte. Vilken tid du reser på dygnet har också betydelse. På morgonen är det generellt sett många flera avgångar i tät följd och då kan väntetiderna bli längre. Längre väntetider kan även uppstå tillfälligt under andra delar av dygnet, säger Arlandas flygplatschef Karl Eklund.

För att bidra till smidiga flöden och undvika att resenärer kommer alldeles för tidigt till flygplatsen har Swedavia tagit fram en generell rekommendation för Arlanda.

  • Ska du resa inom Europa rekommenderas du komma till flygplatsen 2,5-2 timmar före din avgång.
  • Ska du ska resa utanför Europa rekommenderas du vara på plats 3,5-3 timmar före avgång.

Den generella rekommendationen är till för att hjälpa resenärerna att få en ungefärlig uppfattning om när man bör vara på plats, men i slutändan är det alltid resenärens ansvar att ta reda på vad som gäller för den egna resan via sitt flygbolag.

- Utgångspunkten för vår rekommendation är att resenärerna ska kunna komma vidare när de kommer till flygplatsen. Incheckningsdiskarna ska vara öppna för den aktuella avgången så att resenärerna därefter kan gå vidare till säkerhetskontroll och eventuell passkontroll, säger Karl Eklund.

Barn med en

Förbättrade flöden

Under året som gått har vi på Swedavia tillsammans med övriga flygplatsaktörer på Arlanda arbetat intensivt med åtgärder för att förbättra flödena på flygplatsen. Det har gjorts omfattande rekryteringsinsatser och grundbemanningen är mycket bättre än vid samma tid föregående år. Parallellt har vi också arbetat för att avlasta Terminal 5 och jämna ut kapaciteten över fler terminaler. I mars öppnade Terminal 2 åter för NonSchengen-trafik för första gången sedan pandemin vilket gjort att fler flygbolag har kunnat flytta över dit. Det har i sin tur bidragit till en jämnare fördelning av resenärerna över flygplatsens terminaler och ytor.

Swedavia har också arbetat för en smidigare bagageinlämning genom att tillföra en ny yta i SkyCity där resenärerna i lugn och ro kan checka in automaterna och skriva ut sina bagagetaggar för att sedan lämna bagaget i två dedikerade zoner som vi kallar ”Bag drop”, för de flygbolag som har den tjänsten, i Terminal 5.

- Den nya incheckningsytan i kombination med Bag drop gör att fler resenärer än tidigare får en smidigare process för att lämna sitt bagage, säger flygplatschefen Kalle Eklund.

Under sommaren kommer den nya säkerhetskontrollen att öppna i Terminal 5. Arbetet med den nya Marknadsplatsen pågår och fram tills att den börjar att öppna under andra halvan av 2023 kommer utbudet av mat, dryck och shopping delvis att vara begränsat i Terminal 5.

- Vi har många åtgärder på plats, men sommaren är som alltid den mest reseintensiva perioden och väntetider kommer att kunna uppstå trots goda förberedelser. Arlanda är också en del av Europas flygplatsnätverk och vi påverkas av trafikökningen som sker i sommar. Vi har jobbat hårt med att införa åtgärder för att du som resenär ska få en bra start på resan och jag önskar alla en trevlig resa i sommar, säger Kalle Eklund.

Kalles tips för en lyckad resa

  • Följ vår rekommendation om när du bör vara på flygplatsen
  • Packa ditt handbagage rätt

  • Checka in (om du inte redan gjort det digitalt) och hämta ut dina bagagetaggar i en automat

  • Lämna ditt bagage i Bag drop (om ditt flygbolag har den tjänsten)

  • Har du manuell incheckning gå direkt till angiven disk

  • Förbered dig för säkerhetskontrollen

  • Håll koll på ditt flyg via Swedavias app eller chatbot

Här hittar du information om handbagage, säkerhetskontroll och annat som kan vara bra att ha koll på inför din resa.